hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautó 2. rész. Külföldi számla, beruházási kedvezmény, lízing

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk második részében a céges személygépkocsik társaságiadóalap-, illetve adókedvezménnyel foglalkozunk, továbbá ismertetjük a cégautó használatához kapcsolódó külföldről származó bizonylatok kezelését.

Elszámolhatók-e, és milyen feltételekkel a cégautóval kapcsolatban külföldön keletkezett bizonylatok (például tankolás, autópálya-használati díj)?

Gyakori, hogy a társaságok ügyvezetői külföldön intézik a cég ügyeit, illetve a munkavállalók kiküldetési rendelvénnyel külföldre utaznak. Ekkor a külföldön felmerült költségeket bankkártyával vagy valutával fizetik (például a tankolást, a parkolási díjat). Ilyenkor a külföldön tartózkodó személyek általában mindenhol kérnek számlát, ahol lehet, de az esetek egy részében csak nyugtát vagy blokkot kapnak az igénybe vett szolgáltatásról, termékvásárlásról. Mi a teendő, ha számla helyett csak utóbbi bizonylatok állnak rendelkezésre, elszámolhatók-e a felmerült kiadások a vállalkozás érdekében felmerült költségnek?

A számviteli törvény (Szt.) 165. § (2) bekezdése alapján a számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeinek, és amelyet – hiba esetén – előírásszerűen javítottak. A könyvviteli elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylat alaki és tartalmi kellékeit az Szt. 167. § (1) bekezdése sorolja fel.

Ha az említett nyugtán, blokkon nem szerepel valamennyi, az Szt. utóbbi rendelkezésében felsorolt tétel, akkor a társaság önmagában annak alapján nem jogosult költségelszámolásra.

Azzal, hogy a vásárlások kiegyenlítése például bankkártyával történik, csupán azt tudják bizonyítani, hogy meghatározott összeg kifizetésre került a bankszámláról, ezzel azonban továbbra sem válik alkalmassá az adott nyugta vagy blokk a számviteli elszámolásra.

A külföldről történő beszerzés számviteli elszámolásakor gyakori probléma, hogy az Szt.-nek a külső bizonylatok tartalmára vonatkozó előírásait az Szt. hatálya alá nem tartozó bizonylat kibocsátóira nem lehet alkalmazni. Amikor az Szt. hatálya alá tartozó hazai vállalkozás a beszerzéséről nem a hazai előírásoknak megfelelő bizonylatot kap, meg kell vizsgálnia, hogy a kibocsátóra vonatkozó, az adott országban a kibocsátott bizonylatokkal kapcsolatban fennálló jogszabályoknak megfelel-e az adott bizonylat. Amennyiben nem, úgy a külföldi partner a hiányos vagy helytelen tartalommal kibocsátott bizonylattal a saját országának a vonatkozó jogszabályait sértette meg, így ekkor az ilyen bizonylatot nem indokolt befogadni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen szempontokat kell mérlegelni a külföldi bizonylatnál, továbbá milyen kedvezmények számolhatók el a cégautóbeszerzés után!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs