hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alapítványok társasági adózása

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Írásunk a különböző feltételekkel létesített alapítványok főbb jellemzőit és az egyes „típusokra” vonatkozó társasági adózási szabályokat mutatja be.

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) előírásai alapján létesített alapítvány

Alapítás

Alapítvány alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására hozható létre. Az alapító az alapító okiratban meghatározza az alapítványnak juttatott vagyont, amelynek konkrét összegét a Ptk. nem írja elő, de megfogalmazza, hogy a cél megvalósításához szükséges vagyont kell rendelkezésre bocsátani.

Az alapítványt a bíróság veszi nyilvántartásba, és a nyilvántartással jogi személyiséget szerez.

Az alapítvány az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult, de gazdasági tevékenység végzésére nem alapítható. Az alapító több személy is lehet.

Nyilvántartásba vett alapítványhoz csatlakozni vagyoni juttatás teljesítésével, az alapító okiratban meghatározott feltételekkel lehet.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Az alapítvány vagyona és a vagyon felhasználása

Az alapító és csatlakozó által rendelkezésre bocsátott vagyon nem vonható vissza.

Az alapítvány jogutód nélküli megszűnésekor a hitelezők kielégítése után megmaradó vagyon az alapító okiratban megjelölt személyt illeti, de az alapítót, a csatlakozót és az egyéb adományozót, továbbá ezek hozzátartozóit megillető vagyon nem haladhatja meg az alapító, a csatlakozó és az egyéb adományozó által az alapítványnak juttatott vagyont.

Az alapító okiratban a vagyon az alapítvány céljával azonos alapítvány vagy egyesület számára történő juttatásáról lehet rendelkezni. Rendelkezés hiányában, vagy ha az alapító által megjelölt alapítvány, egyesület a vagyont nem fogadja el vagy azt nem szerezheti meg, a nyilvántartó bíróság jogszabályban meghatározott szervezetnek juttatja a vagyont. A jogszabály (az Ectv.) a vagyon jogosultjaként a Nemzeti Együttműködési Alapot nevezi meg.

Az alapítvány vagyona terhére az alapítvány céljának megvalósításával összefüggésben annak a személynek juttatható vagyoni szolgáltatás, akit az alapító okirat vagy – az alapító okirat rendelkezése hiányában – az erre jogosult alapítványi szerv kedvezményezettként megjelöl. Az alapító, a csatlakozó vagy hozzátartozójuk csak a Ptk.-ban megnevezett esetben lehet kedvezményezett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az alapítvány ügyvezetésére, gazdálkodására, a közhasznú jogállás feltételeire, valamint a vagyonkezelő alapítványra és a magánalapítványra, továbbá az alapítványok társasági adózására vonatkozó főbb előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs