Szocho számítása külföldről származó, összevonás alá eső jövedelmeknél

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A külföldről származó összevonás alá eső jövedelmek utáni adóelőleg-fizetés határideje január 12-e volt. Amennyiben a magánszemély elfelejtette ezt a határidőt, és jelentős összegű adót kell fizetnie, akkor érdemes minél hamarabb a befizetést teljesíteni és nem célszerű május 20-áig várni, ugyanis az adóhatóság a késedelmes napokra késedelmi pótlékot állapít meg, mely a jegybanki alapkamat (mely jelenleg 13 százalék) 5 százalékkal növelt összegének 365-öd része. Egymillió forintos adókötelezettségnél ez közel 500 forint pótlékot jelent minden késedelmes nap után számolva. Ez felmerülhet az szja- és a szochoelőleg-kötelezettség elmulasztásakor egyaránt.

Egy külföldi társaságtól, szervezettől érkező összevonás alá eső jövedelem után a jövedelemeben részesülő – magyar illetőségű – magánszemélynek kell az adókötelezettséget kiszámítani, az adóelőleget megfizetni és az éves adóbevallásban bevallani, tekintettel arra, hogy a külföldi cég nem minősül kifizetőnek.

Még jelentkezhet a "Nemzetközi adózás és munkajog – fókuszban a külföldi kiküldetések" című webináriumunkra.

A jövedelmet a magánszemélynek kell kategorizálni. Gondolok itt arra, hogy el kell dönteni, hogy az adott bevétel az szja-törvény alkalmazásában önálló, vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, esetleg egyéb összevonás alá eső jövedelemnek vagy forrásadós jövedelemnek tekintendő. Ez utóbbiak közé tartozik a külföldről kapott kamat, osztalék, árfolyamnyereség, csak hogy a legjellemzőbb jövedelmeket említsem. Ezen befektetéssel összefüggő jövedelmekre nem vonatkozik az adóelőleg-fizetés, melynek következtében a tőkejövedelmeket terhelő adókat csak az évvégi szja-bevallásban kell bevallani, és eddig az időpontig kell megfizetni, tehát e-tekintetben még ráérünk ezzel foglalkozni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja – példákon keresztül is – miként számljuk az összevonás alá eső jövedelmek utáni adókötelezettségeket, amikor a magánszemélynek az szja-előleg kötelezettsége mellett szochoelőleget is kell fizetni, mely a magánszemélyt terheli, és az adó összegét a juttató, vagy más cég a magánszemély részére nem téríti meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs