Iskolarendszeren kívüli képzés: mikor, kinél keletkezik adófizetési kötelezettség?

  • Lepsényi Mária adószakértő

A nyár vége nemcsak a tanév megkezdését jelenti a diákok számára, hanem számos esetben ilyenkor indulnak olyan iskolarendszeren kívüli képzések is. Gyakran felmerül ezért kérdésként, hogy beíratható-e a munkavállaló például nyelvtanfolyamra, számítástechnikai oktatásra, és mikor és kinek keletkezik ezek után adófizetési kötelezettsége.

Az iskolarendszeren kívüli képzés fogalmát oktatással összefüggő jogszabály nem definiálja, de az szja-törvény tartalmaz erre vonatkozóan is külön fogalmi meghatározást. Az értelmező rendelkezés szerint iskolarendszeren kívüli képzésnek az olyan képzést kell tekinteni, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban (szja-törvény 3. § 86. pont).

Személyi jövedelemadóval kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Abban az esetben, ha a képzés a tevékenység ellátásának hatókörében, annak feltételeként történik, akkor az szja-törvény 4. § (2a) bekezdése alapján a magánszemélynek olyan bevétele keletkezik, amelyet a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen képzések után nem keletkezik bevétele a magánszemélynek, illetve mikor, milyen esetben kell szja-t fizetnie; és az önálló tevékenység és az egyéni vállalkozás esetében kell-e adókötelezettséggel számolni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5