Iskolarendszeren kívüli képzés: mikor, kinél keletkezik adófizetési kötelezettség?

  • Lepsényi Mária adószakértő

A nyár vége nemcsak a tanév megkezdését jelenti a diákok számára, hanem számos esetben ilyenkor indulnak olyan iskolarendszeren kívüli képzések is. Gyakran felmerül ezért kérdésként, hogy beíratható-e a munkavállaló például nyelvtanfolyamra, számítástechnikai oktatásra, és mikor és kinek keletkezik ezek után adófizetési kötelezettsége.

Az iskolarendszeren kívüli képzés fogalmát oktatással összefüggő jogszabály nem definiálja, de az szja-törvény tartalmaz erre vonatkozóan is külön fogalmi meghatározást. Az értelmező rendelkezés szerint iskolarendszeren kívüli képzésnek az olyan képzést kell tekinteni, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban (szja-törvény 3. § 86. pont).

Személyi jövedelemadóval kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Abban az esetben, ha a képzés a tevékenység ellátásának hatókörében, annak feltételeként történik, akkor az szja-törvény 4. § (2a) bekezdése alapján a magánszemélynek olyan bevétele keletkezik, amelyet a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen képzések után nem keletkezik bevétele a magánszemélynek, illetve mikor, milyen esetben kell szja-t fizetnie; és az önálló tevékenység és az egyéni vállalkozás esetében kell-e adókötelezettséggel számolni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1