hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szünetelő egyéni vállalkozó adóelőlege

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyéni vállalkozónak jogában áll vállalkozása szüneteltetésére. Kérdésként merülhet fel, hogy a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó esetében hogyan és mikor kell a személyijövedelemadó-előleget megállapítani, megfizetni és bevallani a szünetelés időszakában megszerzett bevétel esetében, illetve a szünetelés megkezdését megelőzően kiszámlázott, de nem a szünetelés, hanem annak befejezését követően beérkező bevételt hogyan kell kezelni.

Változás 2024. január elsejétől, hogy a szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel befolyt ellenérték (bevétel), illetve igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek, illetve vállalkozói költségnek minősül.

Olvassa el az Adózóna „Egyéni vállalkozó által használt gépjármű költségelszámolása”, „A nap kérdése: lehet-e módosítani az szja-bevallást, ha kimaradt belőle az átalányadó választása?” és „Szja-bevallás: veszteség elhatárolása és a korábbi évek veszteségének elszámolása” című írását! Az Adózóna válaszol sorozat „magánszemély szja-bevallás előtt” részét, illetve „vállalkozók minimumjárulék-fizetési kötelezettsége” részét a címekre kattintva éri el.

Hatályon kívül került az szja-törvény 57. § (5) bekezdésének utolsó mondata, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a továbbiakban önellenőrizni kell a tárgyévi bevallást, ha a bevétel a bevallás benyújtását követően folyik be, az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok nem lesznek alkalmazhatók.

Átmeneti szabály értelmében ezen új rendelkezést a 2023. december 31-ét követően megkezdett szünetelés esetében kell alkalmazni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó esetében hogyan és mikor kell az szja-előleget megállapítani, megfizetni és bevallani a szünetelés időszakában megszerzett bevétel esetében, milyen speciális szabályokat kell alkalmaznia a vállakozónak a bevételszerzés időpontjának meghatározása, illetve a költségek elszámolása során, illetve a szünetelés megkezdését megelőzően kiszámlázott, de nem a szünetelés, hanem annak befejezését követően beérkező bevételt hogyan kell kezelni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink