Egyéni vállalkozó által használt gépjármű költségelszámolása

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó 2024-ben indította a vállalkozását, tételes költségelszámolással. Hogyan számolhatja el a 2023-ban magánszemélyként vásárolt gépjárműve használatának költségeit? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése:

Egyéni vállalkozó 2024-ben indította a vállalkozását, tételes költségelszámolással. 2023-ban vásárolt magánszemélyként egy Ford FCD Transit, N1 gépjárművet, amelynek saját tömeg 2113 kilogramm, együttes össztömege 3100 kilogramm, az ülések száma vezetővel együtt 3. Költséget – üzemanyagköltséget, autópályamatrica-díjat, javítási költséget – szeretne elszámolni. Ez az autó személygépkocsinak minősül vagy teherautónak minősül, mert 3100 kilogramm össztömegű, de 3 személy utazhat benne. Kell-e cégautóadót fizetni utána? Elszámolhat-e költséget úgy, hogy nem egyéni vállalkozóként vásárolta az autót? Menetlevelet és útnyilvántartást kell-e vezetnie? Egyszóval hogyan tud szabályosan költséget elszámolni az autó után?

Szakértőnk válasza:

Cégautóadót nem kell fizetni, mivel 2500 kilogrammot meghaladó megengedett együttes tömegű gépjárműről (nem személygépkocsiról) van szó.

A költségek elszámolására vonatkozó irányadó szabályok a szja-törvény 11. számú mellékletének III., a járművek költsége fejezetének értelmében a következők:

A) Ha az egyéni vállalkozó a járművet kizárólag üzleti célra használja, és ezt az üzleti nyilvántartásai (útnyilvántartás/menetlevél) egyértelműen alátámasztják, továbbá, ha a jármű beszerzése a tevékenység folytatása előtt legfeljebb három évvel korábban történt, a tevékenység kezdő évében megkezdhető a jármú értékcsökkenési leírása.

Kizárólag üzleti célú használat esetén elszámolható az üzemanyag-felhasználás, továbbá számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján a jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége.

Üzemanyag-felhasználás címén

a)  vagy az üzemanyag-fogyasztási norma és a NAV által közzétett üzemanyagár,
b)  vagy a számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás vehető figyelembe,

azonban a számla alapján figyelembe vett üzemanyag nem lehet több, mint az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.

Az egyéni vállalkozó az év egy negyedévén belül a negyedév első napján választott üzemanyag-felhasználással összefüggő költségelszámolási módszertől – ideértve a választott üzemanyag-fogyasztási normát is – nem térhet el. Nem alkalmazható az a) pont rendelkezése, ha az egyéni vállalkozó az áfatörvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi.

B) Ha a jármű használata nem kizárólag üzleti célú, akkor átalányban érvényesíthető értékcsökkenési leírás a következők szerint:

A nem kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú gép, berendezés, felszerelés esetében átalányban számolható el értékcsökkenési leírás olyan nyilvántartás vezetése mellett, amely a nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló említett tárgyi eszköz azonosításra alkalmas megnevezését, beszerzési (előállítási) árát mint nyilvántartási értéket, továbbá a beszerzés (előállítás) és a használatbavétel időpontját tartalmazza. Az átalány összege több ilyen eszköz használata mellett is legfeljebb az éves bevétel 1 százalékáig, ezen belül is az említett nyilvántartásban szereplő eszköz(ök) nyilvántartási értékének legfeljebb 50 százalékáig terjedhet. Egy adott, nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló eszköz értéke alapján csak egy ízben, a használatbavétel évében vehető figyelembe ez az átalány.

Nem kizárólag üzleti célú használat esetén az üzemanyag-felhasználás, továbbá számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján a jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége az útnyilvántartás/menetlevél szerinti üzemi használattal arányosan az A) pontban leírtak figyelembevételével számolható el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink