hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzemanyag-megtakarítás: kinek, mennyi adható adómentesen?

  • adozona.hu

Egy nemzetközi és belföldi fuvarozással foglalkozó cég minden tehergépkocsija 3,5 tonnát meghaladó. Hogyan kell kiszámolniuk az üzemanyag-megtakarítást a gépkocsivezetőknek (melyik két üzemanyag-fogyasztást kell összehasonlítaniuk), és azt milyen bizonylattal kell alátámasztaniuk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértőnk válaszolt.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 27. paragrafus (1) bekezdésének b) pontja szerint a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti a munkáltató által az alkalmazottja, a társas vállalkozás által a tevékenységében személyesen közreműködő tagja számára – a munkaköre (tevékenysége) szerint a munkáltató, a társas vállalkozás által üzemeltetett gépjármű vezetőjeként teljesített kilométer-futásteljesítménye alapulvételével – üzemanyag-megtakarítás címén fizetett, annak mértékét meg nem haladó összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint.

Jellemzően a fuvarozók jövedelemkiegészítéseként tartják számon, az üzemanyag-megtakarítás címén kifizethető havi 100 ezer forintot, pedig más is megkaphatja ezt a bevételcsökkentő juttatást, így a 3,5 tonna feletti járművek vezetőinek is jár.  

A törvény tehát nem korlátozza kizárólag a fuvarozókra ezt a lehetőséget, az üzemeltett jármű vezetőjéről és annak vezetői jogcíméről beszél. Minden vállalkozás élhet ezzel a lehetőséggel, amely járművet üzemeltet, nem feltétel, hogy a gépjármű teherautó legyen.

Mi az az üzemanyag-megtakarítás?

A jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy egy céges autó vagy busz esetén az üzemeltető hány liter üzemanyag-fogyasztást tud elszámolni. Az autó fogyasztása azonban a legritkább esetben lesz pont annyi, amennyit a NAV elszámolni enged. Ha a valóságban a sofőr kevesebb üzemanyagot használ el, mint amennyit a norma elszámolni enged, akkor lehet kifizetni a különbséget, ha többet akkor azzal növelni kell a társaságiadó-alapot. Ha például a NAV norma szerint 100 litert fogyaszthatna az adott jármű, de csak 90-et fogyasztott, akkor 10 liter a megtakarítás. A 10 litert be kell szorozni a NAV által közzétett üzemanyagárral, s az lesz, amit megkaphat a sofőr.

Az üzemanyag-megtakarítás jogcímen történő kifizetés után havi 100 ezer forintig nem kell adót fizetni. 

Ki kaphatja ezt a juttatást?

Az szja-törvény a megtakarítás kifizetésének feltételeként csak azt szabja meg, hogy a jármű futásteljesítményét menetlevéllel, fuvarlevéllel kell igazolni. A menetlevelet a sofőr vezeti. A cégautó úti céljai, az autót vezető sofőrök és a kilométeróra-állások szerepelnek benne. A fuvarlevelet a küldemény feladója (vagy a szállítócég alkalmazottja) tölti ki. Egyrészt információkat ad a küldeményről, másrészt bizonyítja a szállítmány átvételét.

A megtakarítást a vállalkozás az alkalmazottja, illetve a személyesen közreműködő tagja számára számolhatja el. Tehát egy társas vállalkozó (bt. vagy kft. személyesen közreműködő tulajdonosa) is elszámolhatja saját magának. Egyéni vállalkozó ugyanakkor a saját maga számára nem tudja elszámolni a megtakarítást, de az alkalmazottjának kifizetheti.

A törvény azt sem teszi kötelezővé, hogy a megtakarítást csak járművezetői munkakörben dolgozó alkalmazott számára lehet kifizetni. Tehát nem kell járművezetői munkakörben dolgoznia, azt viszont igazolni kell, hogy a visszatérítés alapjául szolgáló utakon ő vezette a járművet. Ezt az adatot a fuvarlevél, menetlevél tartalmazza.

Milyen bizonylat szükséges?

Erről tételesen nem rendelkezik a törvény, de pontosan meghatározza az elszámolás alapját. A futásteljesítmény, illetve az üzemanyagszámla járműre vonatkozó mennyisége a kiindulási alap, és figyelembe kell venni a tank induló mennyiségét, illetve a még el nem használt, a tankban lévő mennyiséget, azaz a nyitó, a beszerzési és a záró üzemanyagállást. A norma szerinti literből ki kell vonni a futásra jutó üzemanyag-felhasználás mennyiségét literben.

Havi 100 ezer forintig az üzemanyag-megtakarítás nem számít bevételnek a magánszemélynél, amit kifizetési bizonylattal lehet folyósítani. Javasolt a bérelszámolás keretében a bérfizetési jegyzéken feltüntetni.

Fontos figyelembe venni, hogy a megtakarítás kifizetése nem kötelező, csak egy lehetőség. Az is elképzelhető, hogy a munkáltató kifizeti egy részét, de nem az egészet.

Az üzemanyag-megtakarítás tehát egy törvényesen kihasználható adómentes jövedelemjuttatási lehetőség minden olyan vállalkozás számára, mely valamilyen járművet üzemeltet. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, ezzel is csökkentve a fizetésekre rakódó közterhek nagyságát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs