hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új típusú vagyonosodási vizsgálatokkal sokkol a NAV

  • Kocsis Zoltán közgazdász
1

Új típusú vagyonosodási vizsgálatokat indított az adóhatóság, szinte minden héten lehet eggyel találkozni, amelyek – egyelőre úgy tűnik – többnyire a bírósági eljárásban is megállják a helyüket. Kik, mikor számíthatnak rá, és mekkora lehet a büntetés?

Bizonyára minden vállalkozó emlékszik a klasszikus vagyonosodási vizsgálatokra, amelyek első tömeges elrendelésére (10 ezer tervezett vizsgálat) 2007-ben kerül sor. Az ezt követő években sok cégtulajdonosnak keserítette meg az életét és tette kérdésessé beruházásait. 2016. január 1-jétől megszűntek a klasszikus vagyonosodási vizsgálatok, és már csak büntetőügy esetén lehet azokat alkalmazni, amire túl sok példát nem lehetett látni.

Nemrégiben azonban új típusú vagyonosodási vizsgálatokat kezdett indítani az adóhatóság, amely egyelőre úgy tűnik, hogy többnyire meg is állja a helyét még a bírósági eljárásban is.

De mit is értünk új típusú „vagyongyarapodási” vizsgálatok alatt?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kiknek, mikor kell aggódniuk amiatt, hogy ők kerülnek a revizorok látókörébe, és hogyan lehet kivédeni a hátrányos eljárást.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az adózónán ez a szakállas vicc az újdonság. Sebaj.
A valóságban persze mindig is volt ilyen típusú vagyonosodási vizsgálat.

https://index.hu/gazdasag/2014/03/12/egymilliardos_sarga_csekket_hozott_a_posta/
https://www.penzcentrum.hu/hitel/milliardos-sarga-csekket-kapott-istvan-elete-vegeig-torleszthet.1047850.html
http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/ezer-evig-kell-torlesztenie

Az ilyen történetekben az a legjobb rész, amikor a készpénzben felvett céges pénzt a cég végülis elkölti. Aztán, hogy közben hogyan gyarapodott a magánszemély, az meg rejtély marad. A bíróságok ítélkezési gyakorlatával van a gond, bár erről a cikk egy árva szót se említ.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs