Tárgyi eszköz értékesítése szünetelés alatt

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó 2023. 03. hótól szünetelteti egyéni vállalkozását. A szünetelés alatt értékesíteni szeretné tárgyi eszközét. Megteheti-e ezt, vagy emiatt be kell fejezni a szünetelést? Ha a szünetelés alatt értékesítheti a tárgyi eszközt, akkor melyik időszakra kell ezt bevételnek tekinteni, és hogyan kell adózni utána? Kell emiatt soron kívüli áfabevallást benyújtani? – kérdezte az Adózóna olvasója. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szakmában elfogadott vélemény szerint a tárgyi eszköz a szünetelés alatt értékesíthető.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 18. paragrafusának (3) bekezdése alapján az egyéni vállalkozó tevékenységének szünetelése alatt nem folytathat vállalkozói tevékenységet, új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat a tevékenységéhez kapcsolódóan. A tárgyieszköz-értékesítés önmagában nem tekinthető vállalkozói tevékenységnek, hiszen a vállalkozás nem ebből a célból jött létre, nem ez jelenti a tevékenységének tartalmát.

Áfa tekintetében az egyéni vállalkozónak számlát kell kiállítania, illetve bevallást benyújtania – véleményem szerint – a teljesítési időpont időszaka szerinti, rá vonatkozó bevallási gyakorissággal.

A jövedelmadós kérdésekkel az alábbi NAV-os válasz foglalkozik.

1/2011. Adózói kérdésre adott válasz (AVÉ 2011/1.)

Tárgyi eszközök értékesítése az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 57. § (5) bekezdésében foglaltak szerint a szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig

a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,

b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek

minősül, amelyet az egyéni vállalkozó a szünetelés megkezdése évéről szóló adóbevallásában vesz figyelembe.

A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Az előzőek azt jelentik a gyakorlatban: ha az egyéni vállalkozó a tevékenységének szüneteltetése ideje alatt, de a szünetelés kezdő évéről beadandó személyi jövedelemadó bevallásának benyújtására nyitva álló határidőig (február 25.) értékesíti az egyéni vállalkozói tevékenységéhez használt, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközét, akkor a tárgyi eszköz eladási ára egyéni vállalkozásból származó bevételnek minősül, mellyel szemben az értékcsökkenési leírás még el nem számolt része a költségek között elszámolható.

Ha a tárgyi eszköz eladására a bevallás benyújtására nyitva álló határidőt követően a szünetelés ideje alatt kerül sor, akkor e bevételre az önálló tevékenységből származó bevételre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Az önálló tevékenységből származó bevételek körét az szja-törvény 2. számú melléklete határozza meg. E melléklet I.2. pontja szerint bevételnek minősül a kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköz értékesítésekor kapott ellenérték, ha annak beszerzési, előállítási költségét a magánszemély bármely évben elszámolta a költségei között.

A tevékenység szüneteltetése alatt értékesített tárgyi eszköz nem tekinthető kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek, ezért a szünetelés ideje alatt értékesített tárgyi eszközök eladásából származó bevételre az ingó-, ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a bevételből ebben az esetben is levonható a beszerzési árnak a költségek között még el nem számolt része, valamint az értékesítéssel kapcsolatos elismert és igazolt kiadások.

(APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5227875695)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink