hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szüretelők, napszámosok: minden, amit tudni kell az adózásról

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

Érik a szőlő, hullik az alma, a kiskertekben rokonok, barátok, a profi gazdaságokban napszámosok csapataival folyik a betakarítás. Ilyenkor kérdés, hogy kell-e, és, ha igen, hogyan kell adózniuk az alkalmi szüretelőknek. Több eset lehetséges.

Buli szüretelés

A kedvtelésből művelt kiskertekben rokoni, baráti alapon szorgoskodók jellemzően az együttlét és a jól végzett munka után szokásos bográcsparti, szalonnasütés, borozgatás kedvéért segítenek a gazdának, így mivel nem kapnak fizetséget, az adókötelezettség fel sem merül.

Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás

Gyakori eset, hogy a hobbikertészkedő csak hét végén ér rá, vagy a kora miatt nem birkózik meg egyedül a tennivalókkal, és állandó vagy alkalmi segítségre szorul, amiért munkadíjat fizet. Ilyenkor a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony, a 2010. évi XC. törvény szerinti úgynevezett adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás lehetőségével élhet.

Háztartási alkalmazott foglalkoztatását a foglalkoztatónak a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie a NAV-nak. A bejelentésnek tartalmaznia kell a foglalkoztató adóazonosító jelét, a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és taj számát, a foglalkoztatás kezdő napját.

Havonta történő bejelentés a bejelentés napját magában foglaló hónap utolsó napjáig terjedő időszakra vonatkozik. Több hónapig tartó foglalkoztatás esetén a bejelentés több hónapra előre is megtörténhet. Ekkor a bejelentés időszakánál meg kell jelölni a foglalkoztatás kezdetét és végét. Ha a bejelentési időszak végeként megjelölt hónap eltelik, de a foglalkoztatás tovább folytatódik, akkor a bejelentést meg kell ismételni a foglalkoztatás tovább folytatásának időszakára vonatkozóan is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen adóelőnyökkel jár a háztartási alkalmazott foglalkoztatása, s még milyen kedvező formában lehet idényjelleggel alkalmazni a szüretelőket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Cili1949

Nagyon tetszik a cikk, minden benne van!!!
Köszönöm.
Hortobágyiné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolást választó katás bt. számlája

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyszerűsített foglalkoztatás napjainak száma

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs