hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói lakástámogatás: változnak a szabályok, itt a sorvezető

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Szinte naponta érkeznek a lakáscélú felhasználásra nyújtható kölcsönt, támogatást érintő kérdések, cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, beleértve a 2017. évi adócsomagban a parlament által megszavazott módosításokat is.

Többek között egy olvasónk azt kérdezte, adható-e, és milyen feltételekkel munkáltatói kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás lakásfelújításra, ehhez milyen megállapodás kell, továbbá van-e ennek valamilyen adóvonzata akár a munkáltató, akár a munkavállaló oldaláról? Kölcsön esetén a törlesztés levonható-e a fizetésből, és ha igen, milyen mértékkel?

Bármely kifizető (így a munkáltató is) bármire adhat kölcsönt magánszemélynek, csak az a kérdés, hogy milyen adózási következményekkel kell számolni. Mindenesetre az ügyletet (a felek megállapodásának megfelelően, a kölcsön lejáratát, törlesztésének módját stb.) célszerű a Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerinti kölcsönszerződésbe foglalni [Ptk. LIII. Fejezet]. Munkabérből a törlesztés akkor vonható le, ha ahhoz a munkavállaló írásban (akár a szerződésben) hozzájárul.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen adózási következményei vannak az effajta munkáltatói támogatásnak, és hogyan változnak jövőre fontos rendelkezések.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close