hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők, figyelem! Ideje lehet megújítani az értékesítési betétlapot

  • Lepsényi Mária adószakértő

Itt az ideje megújítaniuk értékesítési betétlapjaikat azoknak az őstermelőknek, akik a jövő év elején szeretnének értékesíteni, azt ugyanis csak 2020-ra érvényes betétlappal tehetik meg. Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik 2017-ben váltották ki az őstermelői igazolványt, és 3 évre kaptak értékesítési betétlapot.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 3. paragrafus 18. b) pontja szerint az őstermelői igazolvány az őstermelői tevékenységből származó bevételek nyilvántartására alkalmas, hitelesített, kormányrendelet által előírt adattartalommal, az ott meghatározott eljárási rendben kiadott, illetve érvényesített igazolvány.

A mezőgazdasági őstermelői igazolvány a 436/2015. kormányrendeletben foglaltak alapján váltható ki és használható. A kormányrendelet 1. paragrafusa szerint az őstermelői igazolvány és a közös őstermelői igazolvány a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozóan igazolja, hogy a magánszemély mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az szja-törvénynek a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra.

Az igazolvány kiadása a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK) megyei ügyintéző szervezeteinek hatáskörébe tartozik.

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység kezdetének az őstermelői igazolványban feltüntetett időpontot kell tekinteni.

Az igazolvány egyebek mellett tartalmazza a mezőgazdasági őstermelő személyes adatait, azonosító számokat (igazolvány szám, kamarai azonosító szám, technikai azonosító stb.) az igazolvány típusát (őstermelői vagy közös őstermelői igazolvány), a termelésre vonatkozó adatokat (kiállításának kelte, hatálya, sorszáma stb.). Az igazolványnak részét képezi az értékesítési betétlap.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az igazolványérvényességére, illetve az értékesítési betétlap megújítására vonatkozó teendőket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bt.-kültag járulékai

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezető biztosítási jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Üzeltben nyilvántartott készpénz pénztárgép használat esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close