adozona.hu
Nem kell mindig kaviár, avagy adózás falusi vendégasztal után
//adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Nem_kell_mindig_kaviar_avagy_adozas_falusi__OJULS4
Nem kell mindig kaviár, avagy adózás falusi vendégasztal után
A hazai turisztikai szolgáltatások új színfoltja a hagyományos ízek rajongói számára a falusi vendégasztal szolgáltatás. Mit kell tudnia annak, aki házias kajákkal, hagyományos főzési bemutatókkal, falusi gasztronómiai szokások felelevenítésével csábítja az éhes utazókat?
A falusi vendégasztal üzemeltetésére vonatkozó szabályozást a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet tartalmazza. Ennek lényege, hogy falusi vendégasztalt a rendeletben meghatározott mennyiségi korlátokon belül élelmiszert termelő vagy előállító kistermelő üzemeltethet a saját termékeinek és – kiegészítő alapanyagként – vásárolt élelmiszer felhasználásával, valamint más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználásával.
A falusi vendégasztal szolgáltatás elterjedését kedvező adózási feltételek segítik:
A szja-törvény 6. számú mellékletének II./C)3. pontja értelmében az említett rendelet alapján a falusi vendégasztal üzemeltetése, azaz falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek kis mennyiségben történő felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén, őstermelői tevékenységnek minősül.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor kell, és mikor nem kell adót fizetni a falusi vendégasztal üzemeltetése, után!
Hozzászólások (0)