hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így adóznak a művészek

  • adozona.hu

Április 15., Leonardo da Vinci születésnapja (1452) a művészet világnapja 2019 óta. Ez a sokak által a szabadsággal és önmegvalósítással azonosított és emiatt irigyelt életforma akár szélsőségesen jó vagy rossz anyagi körülményeket is hozhat, ami adózási szempontból is nagyon különböző helyzeteket teremthet. A jeles alkalomból ezt tekintette át Karácsony Balázs, a Magyarországi BDO adóigazgatója – írja közleményében a BDO.

A művészeti alkotó és más, kapcsolódó tevékenységeket négy fő szempontból érdemes vizsgálni. Az első az érintettek számára jól ismert, ez a művészeti tevékenységet végzők számára létrehozott egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, azaz ekho.

Jól körülhatárolt, hogy milyen tevékenységet végzők választhatják az ekhós formát, ami nemcsak adminisztratív szempontból egyszerű, de kedvezményes is. 15 százalék adó megfizetésével minden kötelezettséget le lehet tudni vele, beleértve a járulékokat is. Ez jobb, mint a munkajövedelem adózása, és széles körben, évi 60 millió forint bevételig választható, például újságírók számára is, akár munkaviszony esetén.

Ha nyugdíjasként adózna valaki, ennek mértéke már csak 9,5 százalék. Amióta szigorítottak a kata értékhatárán, sokan áttértek erre, nyilván azok, akiknek módjukban állt. Tízezres lehet azok száma, akik így adóznak Magyarországon.

További előny, hogy „mellékállású” művészek is választhatják, tehát a feljogosító ‒ művészeti ‒ tevékenységből származó jövedelem ekhoban adózhat akkor is, ha az illető „civilben” más vállalkozásokban, más adóformákra kötelezett – mondta a szakértő.

A második, szintén gyakori eset, ha egy művész részben külföldön szerez jövedelmet művészeti tevékenységből. Ez lehet egy operaturné éppúgy, mint egy külföldi kiállítás vagy bármilyen előadókörút. A művészek helyzete e tekintetben is más, de a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó szabályok rájuk is vonatkoznak.

A művész, ha csak rövid ideig tartózkodik külföldön (általánosságban 183 napnál kevesebbet), akkor az vallja be és vonja le előre az adót, aki meghívta/fizeti a művészt, és további kötelezettség nincs. Ha ennél hosszabban, akkor viszont adóbevallást kell benyújtania, az adott ország szabályai szerint. Az, hogy ez jobb vagy rosszabb, mint az itthoni adókulcs, országonként, az USA-ban pedig államonként is változik.

További kivétel, ha a fellépést/alkalmat állami vagy önkormányzati szerv rendezi, esetleg jótékonysági fellépésről van szó. Ilyen esetben csak Magyarországon kell adózni utána – fejtette ki Karácsony Balázs.

A további két eset már inkább a műkereskedelem, mint a művészeti tevékenység gondolatköre, de azért a kettő elég szorosan kötődik egymáshoz. Az egyik fontos tudnivaló, hogy a műtárgyak vásárlásakor illetékfizetési kötelezettség keletkezik Magyarországon. Ha a teljes érték kisebb, mint 1 milliárd forint ‒ egyelőre csak ilyen példák vannak ‒ akkor ez az illeték 4 százalék, e felett pedig 2 százalék lenne.

A magyarok által külföldön, például aukciókon vásárolt tárgyak után nem kell illetéket fizeni itthon, viszont az eladás helyén jellemzően igen. Vagy a leütési ár eleve bruttó érték, vagy még rá kell számolni a változó mértékű illetéket. Ha az állam vásárol, speciális megállapodások jönnek létre, ilyenkor nincs adóadminisztráció, államközi megállapodások köttetnek.

Végül a negyedik tudnivaló a műkincs- és régiségkereskedők speciális áfaszabálya, az árrés szerinti szabályozás, amelyben a kereskedő a keletkező árrés után fizet áfát, összevont időszakra, a bevételei szerinti gyakorisággal – olvasható a BDO közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Befejezetlen beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Energia-nyilatkozat – lakossági fogyasztó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni cég kft.-vé átalakulás és a tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs