hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor reprezentáció a juttatás, amikor valami más

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A különböző rendezvények, események alkalmával a résztvevők gyakran részesülnek ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokban (étel-, ital-fogyasztás, utazás, szállás stb.). Sokan bizonytalanok, hogy ezek költségét, illetve az ilyen módon juttatott jövedelmet milyen adószabályok szerint kell kezelni. Többnyire az a kérdés, hogy adózási szempontból mit kell reprezentációnak tekinteni, és mit valamely más juttatás körébe sorolni.

A rendezvények költségei általában a helyszín biztosításával (bérleti díj), a szereplők (szakmai előadók és más fellépők) díjazásával, étkezési és más szolgáltatásokkal, utazással, szállással összefüggésben merülnek fel.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) szerint a rendezvényeken adott juttatások jellemzően a kifizető (juttató) adókötelezettségével járnak, de lehetnek adómentesek, vagy a juttató és a magánszemély között fennálló jogviszony szerinti jövedelmek.

A reprezentáció keretében a résztvevők (alkalmazottak, ügyfelek, vendégek) ellátásának költsége 1,18-szorosa utáni 15 százalék szja és 22 százalék eho kifizetői megfizetésének kötelezettsége mellett egyes meghatározott juttatásnak minősül, és vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítás. A fizetendő közterhek alapja a juttatás szokásos piaci értékéből (a juttató áll elszámolt költségből) az a rész, amelyet a magánszemély a juttatónak nem köteles megfizetni [szja tv. 70. § (2) bekezdés; Tao tv. 3. számú mellékletének B/ 16. pont].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen rendezvények, ünnepségek minősülnek reprezentációnak, hogyan kezelendők a költségek a juttató és a juttatásban részesülő szempontjából, mi számít adómentes, mi adóköteles juttatásnak!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs