hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor adóköteles, mikor adómentes a biztosítási díj?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, ha valamely személybiztosítás díját nem a biztosított magánszemély, hanem más személy fizeti, a biztosított magánszemélynél (akire vonatkozóan a díjfizetés történik) adóköteles jövedelem keletkezik, hacsak a törvény valamely külön rendelkezése értelmében az nem adómentes. Hogy is van ez? Vegyük sorra!

Ha a biztosítás díjfizetője egy másik magánszemély, ez a jövedelem általában adómentes, de jó, ha tudjuk, hogy ekkor is adóköteles, ha a díjfizetés ellenérték jelleggel történik, mondja ki a személyi jövedelemadóról szóló törvény [szja tv.] 1. számú mellékletének 7.2. pontja. Például, ha egy magánszemély úgymond „ingyenesen” nyújt lakhatást egy másik magánszemélynek, aki viszont egy egyszeri díjas életbiztosítást köt számára, akkor ez a biztosítási díj a szállásadónak bérbeadásból származó adóköteles jövedelme.

A más által fizetett biztosítások díjával összefüggésben az adózási kérdések többsége azonban az olyan személybiztosítások esetében vetődik fel, amikor díjfizető nem magánszemély, hanem egy cég vagy szervezet (kifizető, többnyire a munkáltató).

A szja tv. fő szabálya szerint a kifizető által magánszemély javára kötött személybiztosítási szerződés alapján a kifizető által fizetett biztosítási díj – ha nem adómentes – a díjfizető közteherviselése mellett adható egyes meghatározott juttatásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a díjfizetőnek a biztosítási díj 1,19-szorosa után 15 százalék szja-t és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (ehót) kell fizetnie a díjfizetés hónapját követő hónap 12-éig, és a díjfizetés hónapjának kötelezettségeként kell bevallania [szja tv. 70. § (1) bekezdés c) pont].

Ha a díjfizető nem minősül kifizetőnek (például külföldi cég), a biztosítási díj után a magánszemélynek a díjat fizető személlyel fennálló jogviszonyából származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell az adó- és járulékkötelezettségeket teljesítenie.

Ehhez képest a biztosítási szerződések szereplőit azonban nyilvánvalóan az érdekli, hogy milyen adómentes díjú biztosításokat köthetnek a cégek magánszemélyek javára.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: mi szükséges az adómentességhez cégek általi biztosításidíj-fizetés esetén, továbbá hogyan változik hamarosan a jogszabály!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
kisvicus

Tisztelt Szakértő!

Egyszemélyes kft adómentesen fizetheti a tagja (nem munkavállaló) kockázati életbiztosítását?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ekáerváltozás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close