hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mezőgazdasági őstermelő? Figyeljen az értékesítési betétlap érvényesítésére!

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az őstermelői igazolvány és a közös őstermelői igazolvány a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozóan igazolja, hogy a magánszemély mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az szja-törvény mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra.

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés, az igazolvány kiadása, érvényesítése, módosítása, cseréje és bevonása a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015 (XII. 28) kormányrendelet alapján történhet.

Az igazolvány kiadása, érvényesítése, cseréje és módosítása tekintetében az ügyfél bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei ügyintéző szervezete (a továbbiakban: kiállító) az illetékes. A mezőgazdasági őstermelő egyidejűleg csak egy hatályos igazolvánnyal rendelkezhet.

Az eljárás gyakorlatban a falugazdásznál kezdeményezhető. Itt kezdeményezhető a tárgyévre érvényes értékesítési betétlap kiváltása is, amely az őstermelői igazolvány része.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Az őstermelői igazolvány és az értékesítési betétlap

Az őstermelői igazolvány csak akkor érvényes, ha az igazolvány és a hozzá tartozó értékesítési betétlap egyidejűleg hatályos.

A Korm. rendelet 3. § (6) bekezdése szerint, amennyiben a mezőgazdasági őstermelő hatályos igazolvánnyal rendelkezik, akkor az értékesítési betétlap

♦ az adóév első napjától hatályos, ha azt az adóév március 20. napjáig, jelen esetben 2020. március 20-áig,
♦ a kiállítás napjától hatályos, ha azt az előzőekben említett időpontot követően
kérelmezi az őstermelő.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a március 20-áig terjedő ügyintézési határidő betartása miért fontos, és mik az értékesítési betétlap használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close