hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Már csak öt nap, nyilatkozniuk kell a civil szervezeteknek

  • adozona.hu

A 2014-ben szja 1%-os kiutalásban részesült vagy a 13KOZ jelű közleményben tartalékolt összeget feltüntető kedvezményezetteknek a 14KOZ jelű közleményt legkésőbb 2016. május 31-ig, kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére.

A 14KOZ jelű közleménynek tartalmaznia kell mindazon szja 1%-aként felajánlott összeg felhasználását, amit a NAV:

  • 2014. január 1-jétől 2014. december 31-ig kiutalt a kedvezményezett részére, illetve
  • amelyet a kedvezményezett hibátlan 13KOZ jelű közleményében tartalékolt összegként tüntetett fel.

A közleményt akkor is be kell nyújtani, ha a NAV 2014-ben nem utalt a kedvezményezett vagy jogelődje részére szja 1%-os összeget, azonban a kedvezményezett vagy jogelődje a 13KOZ jelű közleményben tartalékolt összeget tüntetett fel.

Ha a kedvezményezett 2008 előtt átutalt összeget tartalékolt, azt 2015. december 31-ig használhatta fel, erről szintén a 14KOZ jelű közleményen kell elszámolnia.

A NAV nyilvántartása alapján elszámolásra kötelezett kedvezményezettek képviselői az elszámolandó összegekről ebben a hónapban két alkalommal kaptak elektronikus levelet.

A kedvezményezettnek jogutód nélküli megszűnésekor soron kívüli el kell számolnia a felhasználásról. Ha a jogutód nélkül megszűnő kedvezményezett a 14KOZ bizonylatban tartalékolt összeget tüntetett fel, vagy 2015. január 1. után kiutalásban részesült, akkor a 16MKOZ bizonylatot is be kell nyújtania.

Előfordulhat, hogy a kedvezményezett nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt, akkor ezt az összeget is a 16MKOZ bizonylaton kell feltüntetni, és a benyújtással egy időben visszafizetni.

Amennyiben a kedvezményezett

-          határidőig a közleményt nem nyújtotta be, illetve

-          a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta,

a NAV kizárja a kedvezményezettet a következő évi felajánlások lehetséges kedvezményezettjei közül.

TUDJON MEG TÖBBET A TÉMÁRÓL A Civil szervezetek beszámolója: figyeljen az új szabályokra! CÍMŰ CIKKÜNKBŐL.

A „14KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” jelű közlemény és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról letölthető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close