hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemély adózók nyilvántartási kötelezettsége

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A magánszemély adózóknak is alap- és kiegészítő nyilvántartásokat kell vezetniük az szja-törvényben meghatározottak alapján.

A személyijövedelemadó-törvény 10. paragrafusának (1) bekezdése elvi jelleggel írja elő, hogy a magánszemély adózóknak az e törvény által előírt adókötelezettségek teljesítése érdekében alap- és kiegészítő nyilvántartásokat kell vezetniük.

Az alapnyilvántartások közös jellemzője, hogy azokból megállapítható a magánszemély adóköteles bevételeinek összege, mely alapján a jövedelem meghatározható.

A személyi jövedelemadó törvény 5. számú melléklete sorolja fel a magánszemély által vezethető alapnyilvántartások típusait. A felsorolás kizárólagos jellegű, vagyis az alábbi alapnyilvántartásokon kívül másfajta alapnyilvántartást nem vezethet magánszemély.

Az alapnyilvántartások a következők:

– bevételi nyilvántartás (valamint a mezőgazdasági őstermelő értékesítési betétlapja)
– bevétel- és költségnyilvántartás
– pénztárkönyv
– naplófőkönyv

A törvény bizonyos esetekben felmentést ad a fenti nyilvántartások vezetése alól. Az alapnyilvántartás vezetésére ugyanis csakis akkor kötelezett a magánszemély, ha az önálló tevékenységgel (kivéve egyéni vállalkozó és mezőgazdasági őstermelő) kapcsolatos bevételeivel szemben költséget (ide nem értve az igazolás nélkül elszámolható költséget) számol el, vagy nem, illetve nem csak kifizetőtől származik adóköteles bevétele.

Mindezek alapján tehát például egy olyan magánszemély, aki önálló tevékenységével kapcsolatban nem kíván költséget elszámolni az adó és adóelőleg megállapításánál és a bevételét kifizetőtől szerezte, nem köteles az alapnyilvántartás vezetésére.

Tipikusan ide tartozik például az az ingatlan bérbeadó, aki egy vállalkozásnak adja bérbe ingatlanát és bevételével szemben csak a 10 százalékos költséghányadot érvényesíti. Szintén ebbe a körbe tartozik az a megbízási díjban részesülő személy, akinek egy vállalkozás fizet megbízási díjat és nem kíván tételesen költséget elszámolni a bevételével szemben.

Az ő esetükben a kifizető által kapott adóigazolás megőrzésével teljesül az alapnyilvántartás-vezetési kötelezettség.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen típusai vannak az alapnyilvántartásnak, s ki, melyik típusra kötelezett!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close