hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakhatási támogatás: itt vannak a részletek, kinek, hogyan adható

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A vállalkozások munkaerőhiányának enyhítése, a munkavállalók elhelyezkedésének elősegítése érdekében a munkáltatók kedvező adózási feltételekkel úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatást adhatnak a munkavégzés helyétől távol lakó munkavállalóik számára. Cikkünk ismerteti e juttatásra vonatkozó szabályokat.

A lakhatási támogatás 2017. január 1-jétől a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 2.11. és 9.7. pontja alapján meghatározott mértékig adómentesen adható. A lényegében albérleti támogatás adómentes mértéke legfeljebb havonta

– a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész,

– a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából, illetve a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész,

lehet, de ugyanazon munkáltatónál (ide értve a munkáltatónak a társasági adóról szóló törvény (taotörvény) szerinti kapcsolt vállalkozását is) 2017-ben havonta legfeljebb

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,
– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát,
– a foglalkoztatás 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát

nem haladhatja meg.

Változás, hogy 2018. január 1-jétől

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 60 százalékát,
– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,
– a foglalkoztatás 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 20 százalékát

meg nem haladó összeg lehet adómentes.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek között azt is megtudhatja, mi a minisztérium álláspontja arról, hogyan kell megítélni a támogatás szempontjából azt a kérdést, ha többen laknak egy lakásban.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Kitty9018

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, mivel 3 éve Budapesten lakom, születési helyem Nyíregyháza és most jelenleg Gyed-en vagyok van egy 5 hónapos babám!így igénybe tudom venni az albérlet támogatást?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close