hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakhatási támogatás: itt vannak a részletek, kinek, hogyan adható

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A vállalkozások munkaerőhiányának enyhítése, a munkavállalók elhelyezkedésének elősegítése érdekében a munkáltatók kedvező adózási feltételekkel úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatást adhatnak a munkavégzés helyétől távol lakó munkavállalóik számára. Cikkünk ismerteti e juttatásra vonatkozó szabályokat.

A lakhatási támogatás 2017. január 1-jétől a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 2.11. és 9.7. pontja alapján meghatározott mértékig adómentesen adható. A lényegében albérleti támogatás adómentes mértéke legfeljebb havonta

– a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész,

– a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából, illetve a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész,

lehet, de ugyanazon munkáltatónál (ide értve a munkáltatónak a társasági adóról szóló törvény (taotörvény) szerinti kapcsolt vállalkozását is) 2017-ben havonta legfeljebb

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,
– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát,
– a foglalkoztatás 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát

nem haladhatja meg.

Változás, hogy 2018. január 1-jétől

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 60 százalékát,
– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,
– a foglalkoztatás 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 20 százalékát

meg nem haladó összeg lehet adómentes.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek között azt is megtudhatja, mi a minisztérium álláspontja arról, hogyan kell megítélni a támogatás szempontjából azt a kérdést, ha többen laknak egy lakásban.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Kitty9018

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, mivel 3 éve Budapesten lakom, születési helyem Nyíregyháza és most jelenleg Gyed-en vagyok van egy 5 hónapos babám!így igénybe tudom venni az albérlet támogatást?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. tőkeemelése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Pótlékátalány összege

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close