hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakásbérleti, albérleti díj: hogyan kell bevallani?

  • Surányi Imréné
1

Aki lakást, házat, irodát, egyéb ingatlant bérbe, albérletbe ad ki, általában tudja, hogy személyi jövedelemadót kell fizetnie, de sokan bizonytalanok, hogy a keletkező jövedelmet hogyan kell bevallaniuk, mi az adó alapja, kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetni stb. A legfontosabbakat összeszedtük.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. (Szja) törvény szerint az ingatlan-bérbeadás önálló tevékenységnek minősül (ha azt a magánszemély nem egyéni vállalkozóként végzi), vagyis a bérleti díjból megállapított jövedelem az összevont adóalap része, amelyre 2012-ben az adóalapkiegészítést („félbruttósítást”) is alkalmazni kell.

A jövedelem kiszámításához bevételként kell figyelembe venni az adóév során felvett bérleti díjat (beleértve a kauciót is), valamint – ha a bérlő a rezsiköltségeket ezen felül megtéríti – e térítést is. A bérbeadó a bevétellel szemben a Szja törvény 3. és 11. számú melléklete szerint számolhatja el a felmerült költségeket (tehát az őt terhelő rezsit is), és a bérbe adott ingatlan értékcsökkenési leírását. Választható a 10 százalék költséghányad levonásával történő jövedelem-megállapítási módszer is.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Naseem

Kezdő vagyok a témában, előre elnézést kérek a tájékozatlanságomért. Kiadtam a lakásomat egy cégnek, akik a rezsiköltségekkel együtt (számlák a nevemre szólnak, de ők fizetik) szeretnék elszámolni. Ebben az évben lesz 150k kaució, és 720k bérleti díj bevételem. Ez összesen 870k. A rezsiköltségeknek így 130k-nál kell kevesebbnek lenniük, hogy ne lépjem át az 1 milliós, így a 16%-os ÁFA határt, vagy a 10%-os verzióval 230-nál nem lehet több a rezsi ebben az évben? A rezsit a cég fizeti, így nálam a pénz semmilyen formában nem jelenik meg, de gondolom ez semmit nem számít...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs