hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különös szabály az szja-törvényben átminősített termőföld eladására

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Olvasói kérdés hívta fel a figyelmet a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény különös szabályára, amely az általánosnál szigorúbb adókötelezettséget ír elő a termőföldből átminősített ingatlan átruházásából származó jövedelemre.

A kérdés szerint egy cég 2003-ban vásárolt mezőgazdasági földterületeket, majd 2010-ben és 2015-ben elajándékozta azokat alapító tulajdonosainak. A területeket 2017-ben átminősítették belterületi építési telekké, amelyeket most el kívánnak adni a tulajdonos magánszemélyek. Az a kérdés, hogyan kell meghatározni ilyen esetben az ingatlanátruházásból származó jövedelmet és annak adóját.

A termőföldből átminősített ingatlan átruházásából származó jövedelem adókötelezettségének megállapítására az adóalapot a szja-törvény 62/A paragrafusában foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

A művelésiág-változás ingatlannyilvántartási átvezetéséről szóló döntés meghozatalának napjától számított öt éven keresztül azt az ingatlant kell termőföldből átminősített ingatlannak tekinteni, amely az átminősítés eredményeként termőföldből művelés alól kivett területté vált. Kivétel ez alól, ha a termőföld tulajdonjogának megszerzésére a termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezéséről szóló ingatlanügyi hatósági döntés jogerőre emelkedése napját legalább öt évvel megelőzően került sor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogyan kell megállapítani a jövedelmet, és hogyan kell adózni a kérdésben említett ingatlanok eladása esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fordított áfa

Verbai Tamás

jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close