hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi cégben vezető tisztségviselők díjazásának adózása, biztosítási kötelezettségük

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Multinacionális társaságoknál jellemző, hogy a magánszemély a cégcsoport több tagvállalatánál is jogviszonyt létesít. Például egy magyar társaságnál áll munkaviszonyban, miközben egy másik országban letelepedett vállalkozásnál az igazgatótanács tagja, vagy felügyelőbizottsági díjazásban részesül. Cikkünkben egy magyar magánszemély szemszögéből vizsgáljuk meg, kinek, milyen adózási és társadalombiztosítással kapcsolatos rendelkezések alapján kell eleget tennie a különböző kötelezettségeknek.

Szja-kötelezettség

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) értelmében az szja-kötelezettség alapvetően a magánszemély illetőségének államában keletkezik, kivéve, ha a magánszemély a munkát külföldön végzi, vagy a külföldi jövedelem mentességéről nemzetközi szerződés (a továbbiakban egyezmény) másként rendelkezik [szja-törvény 2. § (4) bekezdése].

Az igazgatósági tiszteletdíj, valamint a felügyelőbizottsági tisztség díjazása a magyar szja-törvény alkalmazásában a nem önálló tevékenységek kategóriájába tartozik. Ezen jövedelmeknél a jövedelemszerzés helye az az állam, ahol a jogi személy székhelye található. A „tiszteletdíjak és más hasonló kifizetések” kifejezés magában foglal minden jövedelmet, amelyet a magánszemély e jogviszonyára tekintettel kap, történjen az készpénzben, vagy más vagyoni érték formájában.

Abban az esetben, amikor egy magyar magánszemély egyezményes országban működő társaság vezető testületében tisztségviselő, akkor meg kell vizsgálni az egyezmény rendelkezéseit. Az OECD Modellegyezmény 16. cikke értelmében egy Magyarországon belföldi illetőségű magánszemélynek egy külföldi illetőségű társaság igazgatóságában való tagságáért fizetett tiszteletdíj és hasonló kifizetés a külföldi államban, azaz a jogi személy székhelye szerinti államban adóztatható.

Az igazgatótanácsi térítésnek a vállalkozás székhelye szerinti államban történő adóztatásának általában nem feltétele az igazgatósági tag fizikai jelenléte a külföldi vállalkozásnál. Előfordul, hogy évente csak egy-két alkalommal utazik személyesen a vezető a másik országba.

Azonban vannak olyan államok is, amelyek a tiszteletdíj adóztatását arra a jövedelemre korlátozzák, amely a forrásállamban végzett tevékenységből származik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a vonatkozó fontos adózási, illetve a biztosítási kötelezettségre vonatkozó járulékfizetési tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Végelszámolási vagyon kiosztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs