hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közterhek külföldi szervezet hazai munkavállalójánál

  • adozona.hu

Olvasónk a következőket kérdezte: Olyan munkaviszony esetén, amelyben egy külföldi (USA-beli) bejegyzésű társaság (amely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel) alkalmaz magyarországi adóalanyt teljes munkaidőben, milyen adók és járulékok terhelik az így megszerzett rendszeres jövedelmet? Ugyanazok, mintha a munkaadó magyarországi székhellyel rendelkezne? A munkaadó által fizetendő adókat és járulékokat melyik fél és hogyan fizeti? (A külföldi cég/szervezet utalja az adott összegeket a NAV számlájára?) Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a jogviszony munkaviszony, de nincs kifizető, akkor az adófizetési kötelezettséget a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint a magánszemély állapítja meg és vallja be az alábbi eltérésekkel. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény), 29. §-a értelmében, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, illetve a 19,5 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 84 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Ehhez hasonlóan működik az adóelőleg-fizetés is. Az szja-törvény 46. § (9) szerint, ha a bevétel nem kifizetőtől származik, a magánszemély köteles a negyedévet követő hónap 12. napjáig az adóelőleget befizetni, azonban nem kell adóelőleget fizetnie, mindaddig, amíg az adóév elejétől összesítve, vagy egyébként, amely negyedévben a fizetendő összeg nem haladta meg a 10 ezer forintot. Az év végén a magánszemély az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallásában negyedéves bontásban – a negyedév utolsó hónapjának kötelezettségeként – vallja be azt az adóelőleget, amelynek megfizetésére a negyedévben maga köteles.

Adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelemnek a bevétel 84 százaléka minősül, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, a 19,5 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére, kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették [szja-törvény 47. § (5)].

Az szja-törvény 5. § értelmében a jövedelem megállapítása során a bevételt és a költséget forintban kell meghatározni. A külföldi pénznemben keletkezett bevételt az MNB hivatalos devizaárfolyamának alapulvételével kell forintra átszámítani a bevételszerzés időpontjában érvényes árfolyamon vagy, választása szerint, a bevétel megszerzése napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon.

Amennyiben a magánszemélynek van magyar foglalkoztatója és a jövedelmet a magyar jogviszonyára tekintettel kapja a külföldi cégtől akkor 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie az 1998. évi LXI. törvény alapján. Az eho alapja az szja alapján megállapított és forintra átszámított adóalap. Abban az esetben, ha nincs magyar foglalkoztató és az amerikai cégbejegyzésre nem kötelezett, akkor a Tbj. törvény 56/A paragrafusa alapján rá is kiterjed a járulékkötelezettség. Amennyiben az amerikai cégnek nincs pénzügyi képviselője, akkor neki magának kell bejelentkeznie mivel a Tbj. törvény alapján foglalkoztatónak minősül. Ha ezt elmulasztja, akkor a magánszemély viseli a járulék és a hozzá kapcsolódó szocho terheit. A fizetendő szocho 19,5 százalék, de a magánszemélynek a többi társadalombiztosítási járulék fajtát (összesen 18,5 százalék) is fizetnie kell. A bevallást és befizetést havonta a 1808INT nyomtatványon kell megtennie a külföldi munkáltatónak, amelyért a magánszemély egyetemlegesen felelős (vagyis ha a külföldi munkáltató nem teszi meg, akkor a magánszemélynek kell).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag ügyvezetése munkaviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozás gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csed rokkantellátással rendelkezők számára

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close