hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Konferencia- és rendezvényszervezés – reprezentáció és teljesítési hely

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Sorozatunk utolsó, harmadik részében a konferencián biztosított étel-ital jövedelemadó szempontú kezelésével, valamint a teljesítési hely egyes speciális szabályaival foglalkozunk.

Ha egy társaság konferenciaszervezési csomag keretében különféle szolgáltatásokat nyújt a megrendelő részére, kérdésként merülhet fel, hogy a csomag részét képező étel-, és ital fogyasztás után reprezentáció jogcímén a rendezvényszervező céget terheli-e adófizetési kötelezettség (személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó).

A konferencián biztosított étkezés utáni adókötelezettség (szja, szocho) teljesítése

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 70. § (4) bekezdése szerinti egyes meghatározott juttatásnak minősülő reprezentáció esetében az adókötelezettségek a kifizetőt terhelik. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) értelmező rendelkezései szerint kifizetőnek az a belföldi illetőségű jogi személy minősül, amely adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja útján teljesíti.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Figyelembe véve, hogy a reprezentáció keretében biztosított vendéglátás és egyéb szolgáltatások nyújtására a megrendelő tevékenységével összefüggő rendezvényhez, eseményhez kapcsolódóan kerül sor, ezért a közterheket az szja-törvény 69. §-ában szereplő előírásoknak megfelelően a kifizetőnek minősülő megrendelőnek szükséges teljesíteni, függetlenül attól, hogy ezekben a szolgáltatásokban a konferenciaszervező társaság útján részesülnek a rendezvényen résztvevő személyek. A reprezentációt tehát abban az esetben, ha az megfeleltethető az szja-törvény 3. § 26. pontjában foglaltaknak, azon adóalany nyújtja a magánszemélyek részére, amely megrendelte a rendezvényszervezést, függetlenül attól, hogy a konferenciaszervező által megvásárolt ételt, italt a szolgáltatásról kiállított számlán külön feltüntetik-e, vagy sem. Sorozatunk első részében már utaltunk rá, hogy amennyiben a rendezvényszervező társaság az általa külső vállalkozástól beszerzett élelmiszer és ital árát beleépíti az általa nyújtott komplex rendezvényszervezési szolgáltatás árába, úgy azok értéke a rendezvényszervezési szolgáltatás adóalapjába beépül, ezért nem feltétel az áfatörvény rendelkezései szerint, hogy a konferenciaszervezésről kiállított számlán külön tételként szerepeljen a szolgáltatás érdekében felmerülő étel és ital. Elegendő, ha a rendezvényszervező más módon (például nyilatkozat, számla melléklete) tájékoztatja a megrendelőt arról, hogy mennyi volt az ellátás díja.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mi minősül reprezentációnak, és mi nem, továbbá milyen adók terhelik az ilyen típusú juttatásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close