hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Konferencia- és rendezvényszervezés – reprezentáció és teljesítési hely

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Sorozatunk utolsó, harmadik részében a konferencián biztosított étel-ital jövedelemadó szempontú kezelésével, valamint a teljesítési hely egyes speciális szabályaival foglalkozunk.

Ha egy társaság konferenciaszervezési csomag keretében különféle szolgáltatásokat nyújt a megrendelő részére, kérdésként merülhet fel, hogy a csomag részét képező étel-, és ital fogyasztás után reprezentáció jogcímén a rendezvényszervező céget terheli-e adófizetési kötelezettség (személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó).

A konferencián biztosított étkezés utáni adókötelezettség (szja, szocho) teljesítése

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 70. § (4) bekezdése szerinti egyes meghatározott juttatásnak minősülő reprezentáció esetében az adókötelezettségek a kifizetőt terhelik. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) értelmező rendelkezései szerint kifizetőnek az a belföldi illetőségű jogi személy minősül, amely adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja útján teljesíti.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Figyelembe véve, hogy a reprezentáció keretében biztosított vendéglátás és egyéb szolgáltatások nyújtására a megrendelő tevékenységével összefüggő rendezvényhez, eseményhez kapcsolódóan kerül sor, ezért a közterheket az szja-törvény 69. §-ában szereplő előírásoknak megfelelően a kifizetőnek minősülő megrendelőnek szükséges teljesíteni, függetlenül attól, hogy ezekben a szolgáltatásokban a konferenciaszervező társaság útján részesülnek a rendezvényen résztvevő személyek. A reprezentációt tehát abban az esetben, ha az megfeleltethető az szja-törvény 3. § 26. pontjában foglaltaknak, azon adóalany nyújtja a magánszemélyek részére, amely megrendelte a rendezvényszervezést, függetlenül attól, hogy a konferenciaszervező által megvásárolt ételt, italt a szolgáltatásról kiállított számlán külön feltüntetik-e, vagy sem. Sorozatunk első részében már utaltunk rá, hogy amennyiben a rendezvényszervező társaság az általa külső vállalkozástól beszerzett élelmiszer és ital árát beleépíti az általa nyújtott komplex rendezvényszervezési szolgáltatás árába, úgy azok értéke a rendezvényszervezési szolgáltatás adóalapjába beépül, ezért nem feltétel az áfatörvény rendelkezései szerint, hogy a konferenciaszervezésről kiállított számlán külön tételként szerepeljen a szolgáltatás érdekében felmerülő étel és ital. Elegendő, ha a rendezvényszervező más módon (például nyilatkozat, számla melléklete) tájékoztatja a megrendelőt arról, hogy mennyi volt az ellátás díja.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mi minősül reprezentációnak, és mi nem, továbbá milyen adók terhelik az ilyen típusú juttatásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close