Költségelszámolás személygépkocsi-használatnál az szja-ban

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Előző, kétrészes cikkünkben az egyéni vállalkozók személygépkocsi-beszerzésének szabályait taglaltuk. Jelen írásban folytatjuk a témát az egyéni vállalkozók személygépkocsi-használatával kapcsolatos költségelszámolás szabályainak vizsgálatával.

Kapcsolódó cikkeinket itt olvashatja el: "Így lehet elszámolni a személygépkocsi-beszerzést egyéni vállalkozásban", illetve "Személygépkocsi-beszerzés elszámolása egyéni vállalkozásban 2."

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 11. sz. mellékletének III. pontja szabályozza a gépjárműhasználat költségelszámolásának szabályait.

A személygépkocsi-használat egyik központi kérdése az üzemanyag-elszámolás.

Az üzemanyag-elszámolás szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a személygépkocsi saját tulajdonú vagy sem, vagy hogy kizárólag bérbeadási vagy személyszállítási célt szolgál-e vagy sem, a módszer lényegében ugyanaz.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasznált üzemanyag után két fő módszerrel tud költséget elszámolni az egyéni vállalkozó:

» az üzemanyag-fogyasztási norma és az állami adó- és vámhatóság által közzétett üzemanyagár alapján,

» a számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás alapján.

Az Adózóna személyi jövedelemadóval kapcsolatos további írásait ITT olvashatja el.

Viszont, ha a vállalkozó számla alapján számolja el az üzemanyagot, akkor az elszámolható mennyiség nem lehet több, mint az üzemi használatra jutó üzemanyag-norma alapján elszámolható mennyiség.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a lízingbe vett vagy bérelt autókra, a tisztán elektromos töltésű és a hibrid járművekre vonatkozó előírásokat, valamint, hogy melyek a személygépkocsival kapcsolatos javítási, fenntartási költségek és az autópálya-matricák elszámolására irányadó szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink