hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki kaphat több adómentes utazási költségtérítést? Üröm az örömben

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

Majdhogynem szenzációként söpört végig a hír, hogy jövőre jelentősen, csaknem hetven százalékkal emelkedik a munkába járáshoz adómentesen adható adómentes költségtérítés összege. Ki jár jól, és ki jár rosszul – legalábbis az adótörvény-módosítási javaslat beterjesztett megfogalmazása szerint?

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény több tucat rendelkezését érinti a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag. A javasolt változtatások zömében a gyakorlatban felmerült jogértelmezési kérdésekre adnak választ, néhány érdemi változás mellett. Az utóbbiak közül szinte szenzációnak számít a munkába járáshoz adható adómentes költségtérítés jelentős növekedése.

A munkába járáshoz adómentesen adható – 2005. óta változatlan – kilométerenként 9 forint összegű költségtérítés az adócsomag elfogadása esetén 2017. január 1-jétől 15 forintra emelkedik. A közel hetven százalékos növelés csak részben fogható az üzemanyagárak ez idő alatt bekövetkezett 20-30 százalék között ingadozó emelkedésére; a javaslat indokolása szerint is elsősorban a munkaerő-mobilitás előmozdítását célozza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ki jár jól, és ki nem az új kilométerpénzzel!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomagról közölt korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Kovács I.

A cikk 2 helyen is arra utal, hogy a 15 Ft költségtérítés az üzemanyag költségét is tartalmazza, pedig az eddig 9 Ft normaköltség a gépjármű kopását, javítási költségeit kompenzálta, azon felül történt az üzemanyagköltség megtérítése NAV norma alapján.
Gondolom ebben nem lesz változás!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close