hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvező adózású juttatások megbízási jogviszonyban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Cégvezetők az általuk megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak esetében is folyamatosan keresik a munkadíj mellett kedvezőbb adózási feltételekkel adható juttatásokat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Elsőként azt kell figyelembe venni, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak jogviszonyára nem a munka törvénykönyve (Mt.), hanem a Polgári törvénykönyv (Ptk.) szabályai vonatkoznak [Ptk. XXXIX. fejezet]. Ez egyrészt  a munkaviszonynál lazább kapcsolatot jelent a felek között, másrészt az adószabályok szempontjából nem minősül a megbízó munkáltatónak, a megbízott pedig munkavállalónak.

Ebből következően megbízási jogviszonyban a megbízott (ideértve a tiszteletdíjban részesülő választott tisztségviselőt is) esetében nem adhatók az olyan kedvező feltételekkel alkalmazható juttatások (így például a SZÉP-kártya-támogatás, az adómentes ingyenes számítógép-használat, ingyenes munkásszálláson lakhatás, a fuvarosok naponta 3000 forint igazolás nélkül elszámolható költségnek minősülő napidíja), amelyek a munkáltatói-munkavállalói jogviszonyhoz kötődnek.

Továbbá megbízási jogviszonyban nem alkalmazható a munkába járásról szóló 39/2010. kormányrendelet, illetve a szja-törvény 25. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja szerinti kilométerenként 15 forint költségtérítés, nem fizethető üzemanyag-megtakarítás címén adómentes összeg, nem adható adómentesen temetési segély, kamatkedvezményes lakáscélú hitel.

Ugyanakkor nincs akadálya, hogy a foglalkoztató a megbízási díj mellett adjon

– bölcsődei, óvodai ellátás,
– kegyeleti ellátás,
– legfeljebb az adóévben külön-külön a minimálbért meg nem haladó értékben sportbelépőjegy/bérlet, illetve kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy/bérlet,
– továbbá a foglalkoztató által fenntartott vagy használt sportlétesítményben sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott verseny, mérkőzés keretében nyújtott szolgáltatás (kivéve az utazást, az elszállásolást), valamint
– céges személygépkocsi-használat

formájában adómentes juttatásokat [szja-törvény 1. számú melléklet 8.6., 8.7., 8.28. és 8.37. pontjai].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy milyen egyes meghatározott juttatások adhatók kedvezőbb adózás mellett megbízási jogviszonyban, és melyeket nem lehet egyáltalán adni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel: az Adózóna csapata

nika.szalay

Belépőjegy továbbra is 50 ezer forintos határig, és nem a minimálbér összegéig nyújtható?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close