hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kárenyhítő juttatás megítélése

  • adozona.hu
2

A kárenyhítő juttatásokat a Magyar Államkincstár minden év március 31-éig fizeti meg az arra jogosult termelőknek. Kiknek kell, és kiknek nem kell bevételként figyelembe venni a kapott juttatást?

A kárenyhítő juttatás kifizetéséről a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény 11. §-a rendelkezik.

Tekintettel arra, hogy a kárenyhítő juttatást az őstermelő a mezőgazdasági, őstermelői tevékenységével összefüggésben kapja, azt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 7. § (3) bekezdése alapján a jövedelem megállapítása során bevételként nem kell figyelembe venni.

A családi mezőgazdasági társaság tagja esetén a kárenyhítő juttatás tekintetében az szja-törvény 1. melléklet 4.37. pontjának b) alpontja alkalmazható, miszerint az adóévben legfeljebb 50 millió forintig adómentes az az összeg, amelyet a társas vállalkozás tagja a társas vállalkozástól a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított, költségek fedezetére vagy fejlesztési célra adott támogatásnak nem minősülő mezőgazdasági támogatás címén kap. Tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági termelő a kárenyhítő juttatást nem a ténylegesen felmerült, igazolt kiadásainak a folyósítóval történő elszámolási kötelezettsége mellett kapja, hanem az az elemi káresemény által okozott hozamérték-csökkenés részleges kompenzálását szolgálja, így a juttatás nem tekinthető az szja-törvény 3.§ 42. pontja értelmében vett költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak, emiatt az szja-törvény hivatkozott adómentességi rendelkezése ezen juttatás tekintetében is alkalmazandó.

Más a helyzet az egyéni vállalkozóknál. Esetükben a kifizetett összeg bevételnek minősül, de megemeli az adózási feltételül megjelölt bevételi értékhatárt átalányadózás esetén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Hozzászóló! 2021-től az őstermelők adózása változott, és azóta több ponton szakmai egyeztetést történt. A leírt álláspont a PM és a NAV álláspontján alapul.

sztide

Egy évvel ezelőtti Adózóna a lejjebb idézett című cikkben nem azt írta, hogy adóalapba beszámító a juttatás? Vagy változott erre vonatkozóan valami a törvényben? A NAV jelenleg is azt mondja, hogy az nem támogatás, hanem "kártérítés", ezért bevétel.

"Folyósítják a kárenyhítő juttatást, így kell utána adózni
Lepsényi Mária adószakértő
2021.04.13., 12:49 Frissítve: 2021.04.13., 12:22"

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink