hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatmentes munkáltatói kölcsön: így kell adózni utána

  • adozona.hu
2

Költségvetési szerv kamatmentes munkáltatói kölcsönt szeretne adni a munkavállalójának felújításra, hitelintézeten keresztül, 2 millió forint összegben. A kölcsön részleteit végrehajtási záradékkal ellátott közjegyzői okiratba foglalnánk. Milyen adókötelezettsége van a munkáltatónak? Van konkrét jogszabály a munkáltatói kölcsönre vonatkozóan? Elő kell írni, hogy számlával igazolja a dolgozó az elvégzett felújítási munkákat? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Ha a munkáltató a magánszeméllyel szemben fennálló követelésére (kölcsönre) nem számít fel legalább a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének megfelelő, vagy – ha bizonyítja, hogy a szokásos piaci kamat ennél alacsonyabb – legalább a szokásos piaci kamatot, kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik.

A kamatkedvezményből származó jövedelem az előbbi mértékkel kiszámított kamatnak az a része, amely meghaladja az adott követelés után a kifizetőt ténylegesen megillető kamatot. Ezt a kamatkedvezményt a fennálló követelés összegére vetítve kell kiszámítani [szja-törvény 72. §].

A kamatkedvezményből származó jövedelem után a magánszemélynek nincs adókötelezettsége, viszont a kifizetőnek a kamatkedvezmény 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szochót kell fizetnie. Az adót és a szochót adóévenként, az adóév utolsó napjára – ha a követelés az adóévben megszűnt, akkor a megszűnés napjára – kell megállapítani, és a kötelezettség hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetni, illetve eddig kell a 08-as nyomtatványon bevallani.

Ezt a szabályt nem kell alkalmazni többek között akkor, ha a munkáltató munkavállalójának a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt a 10 millió forint összeget meg nem haladó összegű, ugyanazon magánszemélynek saját lakás építéséhez, építtetéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján nyújtott kölcsön esetében [szja-törvény 72. § (4) bekezdés f) pont].

Mivel a felsorolt kivételek között a felújításra adott kölcsön nem szerepel, a munkáltatónak a kamatkedvezmény miatt az előbbiek szerint adókötelezettsége keletkezik, viszont nem szükséges a hitelintézeti vagy a államkincstári közreműködés, valamint a felhasználás igazolása.

Más a helyzet, ha valójában a felújítás keretében korszerűsítés történik.

Korszerűsítés a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közmű bevezetése, belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, megfelelő beltéri légállapoti és használati meleg vizet biztosító épülettechnikai rendszer kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások (például napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése, a korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20 százalékáig [szja-törvény 72. § (5) bekezdés) c) pont].

Ebben az esetben a munkáltatónak nem keletkezik adókötelezettsége, viszont szükséges a hitelintézeti vagy az államkincstári közreműködés, valamint fel kell hívni a munkavállaló figyelmét arra, hogy a NAV-ellenőrzés esetén kérheti a kölcsön jogszerű felhasználását igazoló bizonylatokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)

Kedves Olvasó!

Köszönjük észrevételét, valóban elírás történt. A szocho mértékét javítottuk. Üdvözlettel az Adózóna csapata

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs