hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem! Így igényelheti vissza a kamatadót

  • Adózóna

A 2013. augusztus 1-jét megelőzően megszerzett kamatjövedelem összevonható a tőzsdei veszteségekkel, vagyis csak az egyenleg után kell megfizetni a 16 százalék kamatadót és az augusztustól bevezetett 6 százalék egészségügyi hozzájárulást (ehót). Az összevonási szándékról az érintettnek az év végéig nyilatkoznia kell bankjának, pénzügyi szolgáltatójának.

 A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján a 2013-ban ellenőrzött tőkepiaci ügyleteken elért árfolyamnyereséget, illetve veszteséget össze lehet vezetni a 2013. augusztus 1-je előtt realizált kötvények és befektetési alapok eladásán, visszaváltásán elért nyereséggel (esetleg veszteséggel). Kivétel ez alól a kötvények kamatszelvényére fizetett kamat, ezek nem összevonhatók az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteken elért veszteségekkel.

Annak, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, összevonási szándékáról az adóév utolsó napjáig nyilatkoznia kell. Fontos tudni, hogy a 2013. január 1-je előtt leadott nyilatkozatok a 2013. évre nem érvényesek.

Nyilatkozni abban az esetben érdemes, ha a magánszemélynek ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelme van vagy az elkövetkezendő két évben lesz.

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek eredményével a következő – 2013.augusztus 1-je előtt realizált – nyereségek/veszteségek állíthatóak szembe:
• állampapírokon (államkötvény, diszkontkincstárjegy) elért árfolyamnyereség/veszteség,
• vállalati kötvényeken elért árfolyamnyereség/veszteség,
• nem tőzsdei befektetési jegyeken elért árfolyamnyereség/veszteség.

Ezek a jövedelmek a következő 2013. évi ellenőrzött tőkepiaci műveletek eredményeivel vonhatóak össze:
• részvények adás-vételének eredménye,
• devizaügyletek eredménye,
• származtatott ügyletek eredménye,
• vagy az előző évekről átgörgetett nyereség/veszteség (amennyiben ezt az érintett az adott év adóbevallásában ezt feltüntette).

Ha például az idén a részvényeken veszteség keletkezett, ugyanakkor a 2013. augusztus 1-je előtt eladott kötvényeken, vagy befektetési jegyeken nyereség, akkor ezek egymással szembeállíthatóak, így az utóbbiakra fizetendő kamatadó visszaigényelhető. Kivétel például egy 2 éves kötvény idén esedékes kamatszelvénye után járó bevétel, ez után továbbra is adózni kell. A kétéves nyereség/veszteség adókiegyenlítési lehetőség ez esetben is fennáll.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close