hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nevesincs bér, mégis jobban járunk vele

  • adozona.hu

Mi jelent a mozgóbér? „Nem találok róla konkrétan semmit, csak azt hallottam, hogy a munkaadónak járulék- és költségtakarékos" – írja olvasónk. Természetesen az adó- és járulékvonzata is érdekelné. A kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

A jelenleg hatályos munka törvénykönyve (Mt.) nem nevesíti a mozgóbért – mint juttatási formát –, ugyanakkor tartalmaz az arra való jogosultsággal és kifizetéssel kapcsolatos szabályokat.

Az Mt. a munkabérrel kapcsolatban két alapkategóriát ismer: az időbért és a teljesítménybért. Elfogadja a törvény továbbá e kettő kombinációjaként kialakított bérrendszert is.

A mozgóbér a teljesítménybér sajátos formája, és tipikusan az időbér és a teljesítménybér kombinációjával létrehozott bérezési rendszer: jellemzően a munkavállalót megillető időbér melletti, valamiféle teljesítményhez, eredményességhez, munkavállalói magatartási követelmények teljesítéséhez kapcsolódó kifizetést jelent a gyakorlatban.

A mozgóbérek csoportjába tartoznak még a különböző pótlékok, díjazások, jutalmak, prémiumok.

A jogalkotó eltérően szabályozza a teljesítménybérrel összekapcsolt, időbérként fizetett munkabért attól függően, hogy milyen ennek a két bérelemnek az alapbérhez viszonyított aránya.

Abban az esetben, ha a munkabér időbérrésze nem éri el az alapbért, akkor az ilyen típusú munkabérről mindenképpen munkaszerződésben kell megállapodni a feleknek, míg azokban az esetekben, amikor a mozgóbér csak az alapbért elérő időbéren felül illeti meg a munkavállalót, annak munkaszerződésbe foglalása nem kötelező.

Egy példán keresztül megvilágítva ezt: ha a munkavállaló alapbére 129 ezer forint, amelyből 100 ezer forint időbér, akkor a mozgóbért munkaszerződésbe kell foglalni, és ebben az esetben a juttatás a munkavállaló távolléti díjának részét képezi. 

Akkor, ha a munkavállaló alapbére 129 ezer forint és ez megegyezik a juttatás időbérösszegével, a mozgóbér pedig – feltételekhez kötött – ezen felüli elem, akkor nem kötelező ezt a munkaszerződésben is rögzíteni.

Persze nem is tiltott, azaz a felek munkaszerződésbe foglalhatják a munkavállalót megillető mozgóbérre vonatkozó rendelkezéseket, ideértve a jogosultság feltételeit is, és akár abban is megállapodhatnak, hogy azt a munkavállaló távolléti díjába a munkáltató beszámítja.

Munkaszerződésbe foglalás esetén a mozgóbérre jogosultság feltételei és annak mértéke kizárólag a felek közös megegyezésével módosíthatók, azoktól a munkáltató egyoldalú döntésével kizárólag a munkavállaló javára térhet el.

Nem vonatkozik rá a munkabértől eltérő adó- és járulékfizetés, de a mozgóbérrendszer bevezetésének előnye a munkaadó oldaláról nézve az, hogy a munkavállalók teljesítményének függvényében változtatható, és jellemzően „kitermeli” önmagát: ha a dolgozók jól teljesítenek, akkor az általában a vállalkozásnak is többletbevételt jelent, amiből nem okoz problémát a magasabb munkabér kifizetése.

Ugyanakkor, ha a vállalkozás pénzügyi helyzete kedvezőtlen, elvonásával, csökkentésével munkabér-megtakarítást, illetve a munkabér járulékainak megtakarítását érheti el a munkaadó. Lélektani hatása sem olyan jelentős, nem okoz akkora felháborodást a dolgozók körében, mintha a munkavállalók alapbérét érintené a változás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs