hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Cikksorozatunk első része az értékcsökkenési leírás általános szabályaival foglalkozik, míg jelen cikkünk a speciális szabályokat veszi számba.

A felújítási költségek megítélése kétféle lehet

A tárgyi eszköz bővítésével, rendeltetésének megváltoztatásával, átalakításával, az élettartam növekedésével kapcsolatban felmerült kiadás, továbbá az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló felújítással kapcsolatban felmerült kiadás (mindezek együttesen: felújítási költség) a felmerülés évében elszámolható, vagy az adózó választhatja azt is, hogy az értékcsökkenési leírás alapját növeli. A felújítási költség akkor is értékcsökkenési leírás alá vonható, ha például az ingatlanra nem számolnak értékcsökkenési leírást. E szabálynak a bérbeadásnál lehet például jelentősége, mivel az egyéni vállalkozás keretén kívül folytatott tevékenység esetén nem lehet veszteséget elszámolni és a bevétellel szemben csak a tárgyévi költségek számolhatók el, ezért adott esetben előnyösebb lehet az értékcsökkenési leírás választása, hogy a költség „ne vesszen el”.

Szálláshely 3 százalék

A szálláshely-szolgáltató és vendéglátó tevékenységet végző egyéni vállalkozó a kizárólag e célból üzemeltetett hosszú élettartamú szerkezetű épület esetében 3 százalék értékcsökkenési leírást érvényesíthet.

Az épületbe beépített technológiai gépek és berendezések

Az épületbe beépített technológiai gépek és berendezések, az ezeket kiszolgáló vezetékek leírását az épülettől függetlenül, a gépeknél, illetve vezetékeknél megadott leírási kulcsok alapján kell megállapítani.

Általános rendeltetésű számítástechnikai gép

A HR 8471 vtsz. alá tartozó általános rendeltetésű számítástechnikai gép, berendezés esetében az egyéni vállalkozó 50 százalék értékcsökkenési leírást érvényesíthet.

Ide sorolható az automatikus adatfeldolgozó gép és egységei; mágneses vagy optikai leolvasó, adatátíró gép a kódolt adat adathordozóra történő átírására és máshol nem említett gép ilyen adatok feldolgozásához.

Tenyészállatok beszerzési árának elszámolása is kétféle lehet

Tenyészállatok körébe tartoznak azok az állatok, amelyek a tenyésztés, a tartás során leválasztható terméket (szaporulatot, más leválasztható terméket) termelnek, és ezen termékek értékesítése, vagy az egyéb (igateljesítmény, őrzési feladat, lovagoltatás) hasznosítás biztosítja a tartási költségek megtérülését, függetlenül attól, hogy azok meddig szolgálják a tevékenységet.

A tenyészállat származhat saját nevelésből és vásárlásból is. A tenyésztési céllal nevelt állatok költségelszámolásánál semmi nem tiltja a költségek évenkénti érvényesítését, azonban az ilyen esetekben a tenyésztésbe vételkor az értékcsökkenési leírás alapja nulla.

Választható a tenyésztésbe állításig felmerülő költségek elkülönítése is – amelynek része a növendék vételára is –, és tenyésztésbe vételkor ennek a költségnek a göngyölített összege lesz az értékcsökkenési leírás alapja, de szerintem ez bonyolultabb megoldás.

Ahhoz azonban, hogy az őstermelő és/vagy egyéni vállalkozó élni tudjon ezzel a lehetőséggel, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény) 5. számú mellékletében meghatározott beruházási és felújítási költségnyilvántartást kell vezetnie. A szabályok összevetéséből az is következik, hogy a tenyészállat-nevelés során felmerült költségek közül az értékcsökkenési leírás alapjaként kizárólag azoknak az éveknek a költsége vehető figyelembe, amely években az előírt nyilvántartást vezették.

A törvény a tenyészállat leírási kulcsát kötelező jelleggel adja meg, annak idejét a várható hasznosítási idő figyelembevételével a termelő maga határozhatja meg azzal, hogy ha az adott tárgyi eszközre a leírási kulcsot megállapította, akkor attól az adott eszköz teljes leírásáig eltérni nem lehet.

Mivel a költségelszámolás módja választáson alapult, az egyes gazdasági évek adatai önellenőrzéssel nem módosíthatók.

A tenyészállat meghatározásnál azonos módon kell eljárni az egyedi megjelölésű tenyészállat és a tenyészállomány esetén. (Nem egyedi megjelölésű például egy tenyésztésbe nem állított tojástermelő baromfiállomány.) Az szja-törvény azon rendelkezését, amely szerint az értékcsökkenési leírást az üzembe helyezés napjától lehet megkezdeni, úgy kell érteni, hogy ez nőivarú állatnál az a nap, amikor az első szaporulata megszületett, hímivarúnál az első termékenyítés, vagy az első spermalevétel napja. A csak a termékéért tartott állatoknál az üzembe helyezés napja a terméknyerés időpontjának kezdő napja (például a tojástermelés első napja).

Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, amely vásárolt tenyészanyag esetén az igazolt vásárlási ár, saját előállítás esetén az üzembe helyezés napjáig felmerült, számlával igazolt – korábban költségként el nem számolt – költségek összege.

A kétszázezer forint egyedi beszerzési, előállítási értéket meg nem haladó, valamint a 33 százalékos norma alá besorolt tárgyi eszközök (például számítógép) beszerzési ára két év alatt 50–50 százalékban számolható el, tehát az évközi beszerzés miatti időarányosítással nem kell számolni. Itt kell megjegyezni, hogy e rendelkezés alkalmazható akkor is, ha a tárgyi eszköz nem új, azaz korábban már használatba vett tárgyi eszköz beszerzésére került sor.

A 33 és a 14,5 százalék leírási kulcs alá sorolt, korábban még használatba nem vett tárgyi eszközökre szintén 50 százalék értékcsökkenés alkalmazható, továbbá ugyanez érvényes a kizárólag film- és videógyártást szolgáló gépek és berendezések esetén is.

Ez például azt jelenti a gyakorlatban, hogy ingatlan bérbeadása, vagy szálláshely-szolgáltatás igénybevétele esetén a magánszemély két év alatt írhatja le az újonnan vásárolt berendezési tárgyak (hűtő, tv, ágy asztal, szék, stb.) bekerülési értékét.

Az újonnan vásárolt, az egyéni vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök esetében kisvállalkozói kedvezmény is érvényesíthető, ami adózónál bevétel csökkenthetőségét jelenti az Szja tv. 49/B. § (6) bekezdésének d) pontja alapján. Az újonnan vásárolt íróasztal pl. a könyvelőnél közvetlenül szolgálja a vállalkozói tevékenységet, de a cukrásznál már nem, tehát ez utóbbi esetben a kisvállalkozói kedvezmény nem érvényesíthető.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja hogyan számoljuk az értékcsökkenési leírást tárgyi eszközök részletfizetéssel történő vásárlása, támogatásból vásárolt tárgyi eszközök, személygépkocsi, ültetvények, a szabad vállalkozási zóna területén üzembe helyezett tárgyi eszközök, családi gazdaságok által vásárolt tárgyi eszközök esetében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakmai gyakorlat bérezésének adókérdései

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Iparűzési adóalap megosztása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close