hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Általános szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az értékcsökkenési leírás elszámolása jelentős tétel a költségek között. A gépek berendezések, felszerelések esetében többféle választási lehetőség van az általános szabály helyett. A kisértékű gépek, berendezések esetében azonnali költségelszámolást lehet alkalmazni.

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatos részletes tudnivalókat egyéni vállalkozók esetében a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 11. számú mellékletének II. pontja tartalmazza.

A tárgyi eszközök beszerzési árát az egyéni vállalkozók mellett az őstermelői tevékenységet nem családi gazdaságban folytatók, a bérbeadók és a szálláshely-szolgáltatók is – a járművek költségeiről szóló III. fejezetben foglaltakra is figyelemmel – a II. pontban foglaltak alapján számolhatják el.

Tárgyi eszköznek minősül minden olyan anyagi eszköz (földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, műszaki berendezés, gép, jármű, üzemi és üzleti felszerelés, egyéb berendezés), tenyészállat, amely tartósan, legalább egy éven túl – közvetlenül vagy e törvényben meghatározott módon közvetve – szolgálja a vállalkozás tevékenységét (kizárólag üzleti célt szolgál).

Az egyéni vállalkozó a saját tulajdonában lévő, kizárólag a vállalkozói tevékenységéhez használt tárgyi eszközeinek beszerzési árát értékcsökkenési leírás keretében számolhatja el, amennyiben a beszerzési ár a 200 ezer forintot meghaladja.

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi.

Ez azt is jelenti a gyakorlatban, hogy a 200 ezer forintot meg nem haladó beszerzési ár esetén nem kell az értékcsökkenési leírásra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni, mivel az szja-törvény 3. és 11. számú mellékletének I.2. pontjában foglaltak szerint a beszerzési ár egyösszegben költségként elszámolható. Ez a szabály tehát valamennyi önálló tevékenységet folytatóra vonatkozik, amennyiben az eszköz kizárólag üzleti célt szolgál.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja hogyan számolható el az értékcsökkenés, ha a tárgyi eszközt több tevékenységhez használják, ha ingyen szerezték, ha évközben vásárolták, ha bérelték, ha az nem kizárólag üzemi célt szolgál.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs