hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erős csúsztatás a NAV-tól az ajándék adókötelezettségéről

  • adozona.hu
1

A NAV honlapján olvasható a „Magánszemélyek közötti ajándékozás adó- és illetékvonzatának legfontosabb szabályai” című közlemény. Úgy tűnik, a legfontosabbak közül kimaradt a lényeg!

A NAV közleménye szerint:

„Az Szja tv. 4. §-ában foglaltak értelmében a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában (pénzben és/vagy nem pénzben) mástól megszerzett vagyoni érték bevételnek minősül. Nem pénzben megszerzett bevételnek tekinthető az elengedett, átvállalt tartozás, illetőleg a magánszemély helyett teljesített kiadás, befizetés is.

Így például bevétele keletkezik egy magánszemélynek, ha egy másik magánszemély biztosítja részére egy eseményen, rendezvényen történő részvételt és a meghívott helyett fedezi a rendezvényen kifejtett tevékenységgel, a részvétellel kapcsolatban felmerülő költségeket.

Az Szja tv. 1. számú melléklet 7.2. pontjában foglalt rendelkezés szerint ugyanakkor a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen juttatott vagyoni érték adómentesnek minősül. Ebből következően a meghívott magánszemély adómentes bevételt szerez, amelyet a jövedelme kiszámításánál sem kell figyelembe vennie. Így például, ha egy magánszemélyt egy másik magánszemély meghív egy ebédre, az is adómentes lesz.”

Csakhogy ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a juttatás (a meghívás) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik, így például különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

Meglehetősen furcsa, miért nem tér ki a NAV írása erre, holott a hivatkozott rendelkezés szerint alapvető kérdés, hogy a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen juttatott vagyoni értékkel összefüggésben van-e a juttató vagyonszerzését elősegítő közreműködés.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, a hatályos adószabályok szerint milyen adókötelezettsége van annak a magánszemélynek, akit egy busás haszonnal kecsegtető tender elnyerésében való közreműködésért befizet egy "hálautazásra" a tendergyőztes.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jé, az Adózóna nekiment a NAV-nak, a szerző megjelölése nélkül.

A szakmai pofozkodás esetleg abban végződhetne, hogy olyan hivatalos közleményt tesz közzé a NAV a honlapján, amely a Btk szerint bűncselekménynek minősülő korrupció kapcsán (is) a kedvezményezetti kör által nyújtott viszontszolgáltatást adómentessé teszi. Az lenne ám csak a kánaán, mert egy ilyen tájékoztató kötné az adóhatóságot az eljárásai során.

Egy ilyen fejleménnyel történelmet lehetne írni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink