hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erős csúsztatás a NAV-tól az ajándék adókötelezettségéről

  • adozona.hu
1

A NAV honlapján olvasható a „Magánszemélyek közötti ajándékozás adó- és illetékvonzatának legfontosabb szabályai” című közlemény. Úgy tűnik, a legfontosabbak közül kimaradt a lényeg!

A NAV közleménye szerint:

„Az Szja tv. 4. §-ában foglaltak értelmében a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában (pénzben és/vagy nem pénzben) mástól megszerzett vagyoni érték bevételnek minősül. Nem pénzben megszerzett bevételnek tekinthető az elengedett, átvállalt tartozás, illetőleg a magánszemély helyett teljesített kiadás, befizetés is.

Így például bevétele keletkezik egy magánszemélynek, ha egy másik magánszemély biztosítja részére egy eseményen, rendezvényen történő részvételt és a meghívott helyett fedezi a rendezvényen kifejtett tevékenységgel, a részvétellel kapcsolatban felmerülő költségeket.

Az Szja tv. 1. számú melléklet 7.2. pontjában foglalt rendelkezés szerint ugyanakkor a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen juttatott vagyoni érték adómentesnek minősül. Ebből következően a meghívott magánszemély adómentes bevételt szerez, amelyet a jövedelme kiszámításánál sem kell figyelembe vennie. Így például, ha egy magánszemélyt egy másik magánszemély meghív egy ebédre, az is adómentes lesz.”

Csakhogy ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a juttatás (a meghívás) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik, így például különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

Meglehetősen furcsa, miért nem tér ki a NAV írása erre, holott a hivatkozott rendelkezés szerint alapvető kérdés, hogy a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen juttatott vagyoni értékkel összefüggésben van-e a juttató vagyonszerzését elősegítő közreműködés.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, a hatályos adószabályok szerint milyen adókötelezettsége van annak a magánszemélynek, akit egy busás haszonnal kecsegtető tender elnyerésében való közreműködésért befizet egy "hálautazásra" a tendergyőztes.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jé, az Adózóna nekiment a NAV-nak, a szerző megjelölése nélkül.

A szakmai pofozkodás esetleg abban végződhetne, hogy olyan hivatalos közleményt tesz közzé a NAV a honlapján, amely a Btk szerint bűncselekménynek minősülő korrupció kapcsán (is) a kedvezményezetti kör által nyújtott viszontszolgáltatást adómentessé teszi. Az lenne ám csak a kánaán, mert egy ilyen tájékoztató kötné az adóhatóságot az eljárásai során.

Egy ilyen fejleménnyel történelmet lehetne írni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa kétszer

Verbai Tamás

jogász

Tb-törvény módosítás

Széles Imre

tb-szakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X