Bodzabogyó gyűjtése, szedése: haszonszerzési céllal adó terheli

  • Lepsényi Mária adószakértő

Túl vagyunk a bodza virágzásán, most már a bogyó hasznosítására kerül sor. Nem mindegy azonban, hogy a bodzabogyót milyen céllal gyűjtjük, hiszen ha ezt nem saját felhasználásra tesszük, akkor számolni kell az adókötelezettséggel is.

Gyűjtés

Nagy sláger volt a nyár elején a bodzavirág szedése, és sok háziasszony élt is ezzel a lehetőséggel szörpök, dzsemek készítése céljából. Amit a nyár elején nem szedtek le, az mostanra érett meg, így gyakran találkozhatunk azokkal gyűjtögetőkkel, akik az út mentén, vagy az erdőben szedik a bodzabogyót (másnéven csetét).

A gyűjtés továbbra is történhet saját célra, de az őszi időszakban már a haszonszerzési cél a jellemző. A haszonszerzési célból gyűjtögető magánszemélyek gyűjtögetésből származó jövedelmét mindig is terhelte adókötelezettség, azonban annak teljesítése sokak számára problémát okozott.

Korábban őstermelői igazolvány birtokában volt érdemes ezt a tevékenységet végezni. Ennek most sincs akadálya, de 2016. január 1-jétől új rendelkezéssel egészült ki az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem adózására vonatkozó szabályozás a személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény). 58. §-ában.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, az egyéni vállalkozói, vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező, gyűjtögető tevékenységet folytató magánszemélyek adókötelezettsége miként telesíthető, illetve megismerhetik a bodzaszedés kapcsán a mezőgazdasági idénymunkára vonatkozó rendelkezéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close