hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bodzabogyó gyűjtése, szedése: haszonszerzési céllal adó terheli

  • Lepsényi Mária adószakértő

Túl vagyunk a bodza virágzásán, most már a bogyó hasznosítására kerül sor. Nem mindegy azonban, hogy a bodzabogyót milyen céllal gyűjtjük, hiszen ha ezt nem saját felhasználásra tesszük, akkor számolni kell az adókötelezettséggel is.

Gyűjtés

Nagy sláger volt a nyár elején a bodzavirág szedése, és sok háziasszony élt is ezzel a lehetőséggel szörpök, dzsemek készítése céljából. Amit a nyár elején nem szedtek le, az mostanra érett meg, így gyakran találkozhatunk azokkal gyűjtögetőkkel, akik az út mentén, vagy az erdőben szedik a bodzabogyót (másnéven csetét).

A gyűjtés továbbra is történhet saját célra, de az őszi időszakban már a haszonszerzési cél a jellemző. A haszonszerzési célból gyűjtögető magánszemélyek gyűjtögetésből származó jövedelmét mindig is terhelte adókötelezettség, azonban annak teljesítése sokak számára problémát okozott.

Korábban őstermelői igazolvány birtokában volt érdemes ezt a tevékenységet végezni. Ennek most sincs akadálya, de 2016. január 1-jétől új rendelkezéssel egészült ki az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem adózására vonatkozó szabályozás a személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény). 58. §-ában.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, az egyéni vállalkozói, vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező, gyűjtögető tevékenységet folytató magánszemélyek adókötelezettsége miként telesíthető, illetve megismerhetik a bodzaszedés kapcsán a mezőgazdasági idénymunkára vonatkozó rendelkezéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs