hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bér, ingatlan értékesítése, üzemanyag-megtakarítás, kamatkedvezmény – ezekre figyeljünk az év végén

  • Lepsényi Mária adószakértő

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései fő szabály szerint a pénzforgalmi szemléleten alapulnak, de vannak olyan előírások is, amelyek egyes jövedelmet visszarendeznek például az előző adóévre, vagy nem a kifizetés időpontjához kötik annak megszerzését.

Ingatlanértékesítés

Ingatlanértékesítés esetén nem annak van jelentősége, hogy mikor fizet a vevő, hanem annak, hogy az adás-vétellel kapcsolatos érvényes szerződést mikor nyújtják be a fölhivatalhoz.

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet ugyanis azon a napon kell megszerzettnek tekinteni – függetlenül a vételár tényleges megszerzésének időpontjától –, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz) benyújtották [személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 59. §].

Az idő múlására tekintettel csökkenhet a jövedelem, ha olyan ingatlan értékesítésére kerül sor, amelyet 2016-ban vagy azt követően vásároltak és annak értékesítésére került sor 2020-ban.

A 2015. évben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2020. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy milyen részletekre kell figyelni az útnyilvántartás, az üzemanyag-megtakarítás alapján kifizetett összegnél, továbbá a  béreknél és a kamatkedvezménynél! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásáfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close