hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bér, ingatlan értékesítése, üzemanyag-megtakarítás, kamatkedvezmény – ezekre figyeljünk az év végén

  • Lepsényi Mária adószakértő

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései fő szabály szerint a pénzforgalmi szemléleten alapulnak, de vannak olyan előírások is, amelyek egyes jövedelmet visszarendeznek például az előző adóévre, vagy nem a kifizetés időpontjához kötik annak megszerzését.

Ingatlanértékesítés

Ingatlanértékesítés esetén nem annak van jelentősége, hogy mikor fizet a vevő, hanem annak, hogy az adás-vétellel kapcsolatos érvényes szerződést mikor nyújtják be a fölhivatalhoz.

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet ugyanis azon a napon kell megszerzettnek tekinteni – függetlenül a vételár tényleges megszerzésének időpontjától –, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz) benyújtották [személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 59. §].

Az idő múlására tekintettel csökkenhet a jövedelem, ha olyan ingatlan értékesítésére kerül sor, amelyet 2016-ban vagy azt követően vásároltak és annak értékesítésére került sor 2020-ban.

A 2015. évben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2020. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy milyen részletekre kell figyelni az útnyilvántartás, az üzemanyag-megtakarítás alapján kifizetett összegnél, továbbá a  béreknél és a kamatkedvezménynél! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs