hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az NGM sajnálja, fizetni kell

  • MTI/Adózóna

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása összhangban van a tagállamok adózási önállóságára vonatkozó uniós alapelvvel.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót. Az EB véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A bizottsági tájékoztatás szerint az EB arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársakkal szemben.

Az NGM közölte: a nemzetgazdasági tárca sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország adózási önállóságát a brüsszeli bürokrácia folyamatosan vitatja és minden eszközzel megpróbálja kétségbe vonni.

A minisztérium kifejtette: az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt, 2015. július 15-én indított hivatalos vizsgálati eljárást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, valamint a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása szabályozása miatt és egyúttal fel is függesztette a két „adó” beszedését egészen a hivatalos vizsgálati eljárás lezárásáig. Az Európai Bizottság a hétfői határozataival ezeket a tavaly megkezdett vizsgálatokat zárta le hivatalosan.

Mivel a kormány mindkét felfüggesztő rendelkezésnek eleget tett, az Európai Bizottság – tekintettel arra, hogy semmilyen tiltott állami támogatást nem történt – hétfőn úgy döntött, nincs szükség a visszafizetés elrendelésére sem.

Az NGM válaszában kitért arra: a kormány lemondott az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávosan progresszív szabályozásáról. Tavaly december végén már hatályba is lépett az a törvénymódosítás, ami a kiskereskedelmi szektorban visszaállította az egységes díjfizetési kötelezettséget.

A tárca leszögezte: „továbbra sem értünk egyet az Európai Bizottság vélekedésével, a sávosan progresszív mértékrendszer ugyanis nem sérti, nem sértheti az állami támogatási szabályokat, mert az azonos helyzetben lévő vállalkozásoknak, azaz azonos árbevétellel rendelkezőknek azonos összegű adót kell fizetni, a szabályozás tehát nem szelektív”.

Kiemelik: az Európai Bizottság nézetét az Európai Bíróság releváns ítéletei sem támasztják alá, ezért az Európai Bizottság valójában – kellően megalapozott jogi érvek nélkül – Magyarország adószuverenitását kérdőjelezi meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close