hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékkártya így adható csekély értékű ajándékként

  • adozona.hu

„Cégünk a munkavállalóknak vásárolt 20 ezer forint értékben ajándékutalványt, csekély értékű ajándéknak elszámolható-e? Milyen járulékot kell fizetni ilyen esetben utána?” – kérdezte olvasónk. Kérdéseire Szabóné Horváth Beáta adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Egyes meghatározott juttatásnak minősül az évi három alkalommal – az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett – csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem legfeljebb a minimálbér 10 százalékát – azaz 26 680 forintot) meg nem haladó mértékben.

Ez az ajándék lehet termék, szolgáltatás és utalvány is. Az szja-törvény szövegkörnyezetéből, miszerint ha a juttatás utalvány, akkor a törvény külön rendelkezése alapján vagy annak hiányában is akkor minősül egyes meghatározott juttatásnak, ha a juttatási feltételek alapján megállapítható, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel, továbbá ha az utalvány – a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) utalványok visszaváltása kivételével – nem visszaváltható, és egyebekben a juttatás körülményei megfelelnek a 70–71. § rendelkezéseinek [szja- törvény 69. § (3) bekezdése).

Abban az esetben, ha az Önök által vásárolt utalvány megfelel ezen feltételeknek, akkor a kifizetőnek 1,18-szoros adóalapra 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetni. Ellenkező esetben a juttatás munkaviszonyra tekintettel adott vagyoni értéknek minősül és úgy adózik, mint a munkabér.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink