hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándék a cégtől: így lehet kifizetni 2014-től a dolgozó lakáshitelét

  • Surányi Imréné
2

A személyi jövedelemadó (szja) törvény 2014-től hatályba lépő módosításainak egyike az adómentesen adható lakáscélú támogatási célok körébe vonta a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatást is. A munkáltatók, munkavállalók akár cafetéria-juttatásként is számolhatnak ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben bemutatjuk, mit jelent ez pontosan?

A lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez hitelintézettől felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott munkáltatói kölcsön elengedett összege már eddig is adómentes volt, és ez továbbra sem változik. Ám januártól a folyamat lényegesen leegyszerűsödik, ugyanis nem kell a munkáltatói kölcsönt közbeiktatni és azt utóbb elengedni. Az szja-törvény 1. számú mellékletének módosított 2.7. alpontja szerint az adómentesség a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatásra közvetlenül is kiterjed.

Az adómentesség feltételei nem változtak

A munkavállalónak lakáscélú felhasználásra nyújtott vissza nem térítendő támogatás adómentessége adóévenként olyan összegre érvényesíthető, amely (több munkáltató esetén is) a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt nem több 5 millió forintnál, és nem haladja meg a lakás vételárának vagy a teljes építési költségének 30 százalékát. További feltétel, hogy a lakás megfeleljen a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigénynek.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja hogyan kell értelmezni az új szabályt a bankok által „szabad-felhasználású” elnevezéssel, de ténylegesen lakáscélra folyósított hitelek esetében.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Kocsis József!
Köszönjük kérdését, azt azonban rendszerünk kizárólag akkor tudja kezelni és a téma szakértőjéhez eljuttatni, ha az oldal tetején található "Kérdések és válaszok" rovatban teszi fel.
Üdvözlettel az adózóna.hu csapata

Kocsis József

Tisztelt Szakértő!
Ha a hitelszerződésben a lakás tulajdonosa csak adóstárs, az édesapja az adós, az apa nevén van a hitelszámla, melyről havonta leemeli a bank a törlesztőrészletet, akkor a juttatást az apa munkáltatója adhatja, havi rendszerességgel a hitelszámlájára utalva? A választ előre is köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelezettség előírása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Értékcsökkenés és adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close