hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás termőföld bérbeadásából származó bevétel után

  • Lepsényi Mária adószakértő

Ismét eljött a földbérleti díjak kifizetésének ideje, így érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

A bérleti díj utáni adókötelezettség

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 17. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének – ha az nem adómentes – egésze külön adózó jövedelemnek minősül, amelynek bevallására és a jövedelmet terhelő adó megfizetésére vonatkozó szabályokat az Szja tv. 73. §-a határozza meg.

Ha a magánszemély termőföldet ad bérbe és a bérbeadás nem minősül adómentesnek (például a bérleti szerződés időtartama nem éri el az 5 évet), akkor 15 százalék személyi jövedelemadó megfizetésére köteles a termőföld bérbeadásából származó bevétele után.

Adókötelezettség esetén a bevétel egészét kell jövedelemnek tekinteni, vagyis e bevétellel szemben költséget elszámolni nem lehet. A jövedelem utáni adót az arra illetékes önkormányzati adóhatósághoz kell bevallani és befizetni.

Az Adózóna személyi jövedelemadózással kapcsolatos egyéb írásait itt találja.

Mikor adómentes a bérleti díj?

A termőföld bérbeadásából származó jövedelem adómentességére vonatkozó szabályokat az Szja tv. 1. számú mellékletének 9.4. pontja tartalmazza, mely szerint adómentes a termőföld-bérbeadásából származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbe adása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a bérlet időtartama az 5 évet (az adómentesség feltételéül szabott időtartam) eléri.

Az adómentesség megállapításakor az írásban megkötött bérleti szerződés időtartama az irányadó.

Abban az esetben, ha a mentesség alapjául szolgáló szerződés az adómentesség feltételéül szabott időtartamon belül bármely okból megszűnik – kivéve, ha az a szerződő feleken kívül álló ok miatt következik be, illetve ha a haszonbérleti szerződés azonnali hatályú felmondására kerül sor –, akkor a magánszemély köteles a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés megszűnése éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni [Szja tv. 1. sz. melléklet  9.4. pont 9.4.2. alpontja].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a terményben kiadott bérleti díjra, a jövedelem bevallására, az adó megfizetésére és a családi mezőgazdasági társaságtól kapott összegre irányadó szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs