hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

1%: kövesse a felajánlásokat online

  • MTI

A NAV új szolgáltatásának köszönhetően mindenkinek lehetősége van arra, hogy megnézze kedvenc civil szervezetének, választott egyházának idén hányan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. A táblázat ezen kívül azt az összeget is tartalmazza, amelyhez a kedvezményezettünk – köszönhetően saját rendelkező nyilatkozatunknak is – hozzájuthat.

Több mint kétmillió magánszemély döntött személyi jövedelemadója 1%-ának sorsáról. A felajánlások összege megközelíti a 12,5 milliárd forintot. A NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető táblázat pontosan – név szerinti bontásban – megmutatja, hogy az egyes civil és egyházi kedvezményezett hány magánszemély bizalmát (egyben rendelkező nyilatkozatát) nyerte el, és azt, hogyan osztoznak a felajánlott 12,5 milliárd forinton - tudatja közleményében a NAV. 

A táblázatba azok a szervezetek kerülhetnek be, amelyek a magánszemélyek 1 százalékos felajánlásaiból legalább 100 forintot össze tudtak gyűjteni.

Csaknem 31 ezer civil szervezetnek a NAV már augusztus 31-ig postára adta felhívó-tájékoztató levelét. Ebben tájékoztatta az egyelőre még csak ún. „potenciális” kedvezményezetteket a felajánlott összeg várható nagyságáról. Ahhoz, hogy a lehetséges kedvezményezett civil szervezet ténylegesen megkaphassa a táblázatban szereplő összeget (a magánszemélyek által felajánlott 1%-okat), a jogalkotók által meghatározott feltételek teljesítését – a 1237A számú adatlap benyújtásával – igazolnia kell. A NAV pedig már – a törvényi feltételek fennállása esetén – a benyújtást követő 30 napon belül át is utalja a magánszemélyek felajánlásából összegyűlt pénzt a civil szervezetnek.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close