Támogatások elszámolásának számvitele – 2. Költségekre az adóhatóságtól vagy más szervezettől, illetve fejlesztésre kapott támogatás

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Cikksorozatunk második részében a költségek ellentételezésére az adóhatóságtól vagy jogszabály által meghatározott szervezettől, továbbá a fejlesztési célra – visszafizetési kötelezettség nélkül – kapott, pénzügyileg rendezett támogatások, véglegesen átvett pénzeszközök számviteli elszámolásával foglalkozunk.

A költségek ellentételezésére az adóhatóságtól vagy jogszabály által meghatározott szervezettől kapott támogatás

Ezen támogatásfajták közös jellemzője az, hogy nincs szükség a mérlegkészítésig történő pénzügyi rendezésre ahhoz, hogy bevételként elszámoljuk őket a tárgyévhez kapcsolódóan. Vagyis ezen támogatások szabályszerű megigénylése önmagában megalapozza a bevételként történő elszámolást. Ennek oka az, hogy a jogalkotó nagyobb garanciát lát egy adóhatósági vagy jogszabály szerint működő szervezettől történő támogatás megérkezésére egy másik gazdálkodótól érkező támogatáshoz képest.

Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el!

Ugyanakkor e tárgykörben is alkalmazható a számviteli törvény (Szt.) 33. § (7) bekezdése, vagyis ha a vállalkozó bizonyítani tudja azt, hogy a támogatást vélhetően meg fogja szerezni, akkor joga van az egyéb bevételek között kimutatni azokat függetlenül attól, hogy megigénylésükre sor került e a mérlegkészítésig vagy sem.

Az Adózóna Speciális esetek a számvitelben 2. című kiadványát itt rendelheti meg!

1. példa: Egy vállalkozás a tárgyévhez kapcsolódóan a költségeinek ellentételezése céljából jogszabály alapján 10 millió forint támogatást igényelt melyből 6 millió forint a tárgyévhez kapcsolódik. Csakhogy az igény benyújtására a mérlegkészítést követően került sor. A vállalkozás azonban a mérlegkészítés időpontjában bizonyítani tudja, hogy nagy valószínűséggel teljesíteni fogja a támogatás megszerzéséhez szükséges feltételeket.

Mivel támogatást sem pénzügyileg nem teljesítették a mérlegkészítés időpontjáig, sem annak szabályszerű megigénylése sem történt meg, így elvileg nem lehetne bevételt elszámolni a tárgyévhez kapcsolódóan. A vállalkozás azonban mégis élhet a bevételelszámolás lehetőségével, mivel bizonyítani tudja, hogy nagy valószínűséggel megszerzi a támogatást.

Ezért T 3 Aktív időbeli elhatárolás – K 9 Egyéb bevétele 6 000 000 Ft könyvelhető a tárgyévben. Természetesen itt is ki kell hangsúlyozni, hogy a lehetőség nem jelent kötelezettséget, vagyis a fenti elszámolástól eltekinthet a vállalkozás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példával illusztrálva bemutatjuk a fejlesztési célra kapott támogatás számvitelét!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Bt.-ből kft.-vé átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Macskatenyésztés: milyen formában? Őstermelő?

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs