hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletrészvásárlás későbbi fizetéssel: így kell könyvelni

  • adozona.hu

Hogyan kell könyvelni az olyan üzletrészszerzést, ahol a vételárat 5 év múlva kell rendezni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés 2 részből állt: 1. Egy kft. üzletrészt vásárol egy másik kft.-ben egy zrt.-től. Viszont az üzletrész-átruházási szerződésben az van írva, hogy a vételárat 5 év múlva kell rendezni. Kérdés, hogy ez az üzletrészszerzés lekönyvelhető-e a hosszú lejáratú kötelezettségekkel szemben. Ha igen, akkor mi lesz a szerzés dátuma? 2. Az üzletrészszerzés bejelenthető a NAV-hoz, vagy csak ha pénzügyileg teljesült?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 23. § (1) bekezdése szerint a mérlegben eszközként kell kimutatni a vállalkozó rendelkezésére, használatára bocsátott, a vállalkozó működését szolgáló befektetett eszközöket és forgóeszközöket – a bérbe vett eszközök kivételével –, függetlenül attól, hogy azok tulajdonjoga csak törvényben, szerződésben rögzített feltételek teljesítése után kerül át a vállalkozóhoz.

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:168–3:169. § szerint az üzletrész átruházása nem igényli a társasági szerződés módosítását, de az üzletrész megszerzője a szerzéstől számított 8 napon belül köteles bejelenteni a társaságnak a jogosultak személyének megváltozását és annak időpontját a tagjegyzékbe való bejegyzés céljából.

A bejelentést közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell megtenni, és mellékelni kell hozzá az üzletrész-átruházási szerződést. A bejelentésben nyilatkozni kell a megszerzés tényén kívül arról is, hogy az üzletrész megszerzője a társasági szerződés rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

Az üzletrész új jogosultját a társasággal szemben a bejelentéstől illetik meg a tagsági jogviszonyból eredő jogosultságok, és terhelik a tagsággal járó kötelezettségek. Ezért ez a nap tekintendő a szerzés napjának.

Mindezek alapján az üzletrészt szerzőnek a szerzés bejelentésétől fel kell vennie az eszközök közé az üzletrészt, függetlenül az ellenérték megfizetésének időpontjától. Ha az ellenértéket 5 év múlva kell megfizetni, akkor a kötelezettséget hosszú lejáratú kötelezettségként kell kimutatni.    

Az üzletrész a szerzés napjától számított 75 napon belül bejelenthető az adóhatósághoz a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 4. § 5. pontja szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close