hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés euróban: lehet-e finanszírozni euróalapú tagi kölcsönből?

  • adozona.hu

Könyveit forintban vezető kft. a tulajdonosai részére euróban fizetné ki a forintban jóváhagyott osztalékot. A cég pénzügyi likviditásának megtartása érdekében ugyanekkor tagi kölcsönt is nyújtana a kft.-nek az egyik tulajdonos.

A kft. rendelkezik euró bankszámlával, bevételei nagy része euróban érkezik, és a szállítói számlák jelentős részét is euróban fizeti. A bankszámla átlagolt euró árfolyamával számítja át a forintban meghatározott, adókkal csökkentett nettó osztalékot. A cég pénzügyi likviditásának megtartása érdekében ugyanekkor az egyik tulajdonos tagi kölcsönt is nyújtana a kft.-nek, oly módon, hogy a számára járó osztalék egy részét a bankszámlán hagyná, nem történne pénzmozgás, a banki költségek csökkentése miatt. A tagi kölcsön összegét forintban határozzák meg a felek, de euróban adná a magánszemély. E gazdasági művelet nem ütközik jogszabályba? Milyen árfolyamon kell átszámolni a forintban meghatározott kölcsön összegét euróra? Amikor a kft. visszautalja a kölcsönt az eurós számlájáról, milyen árfolyamot kell alkalmaznia? Nyújthat-e a tag kamat nélkül kölcsönt? – sorolta kérdéseit olvasónk.

A kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mivel az osztalékot forintban határozták meg a tagok, a gyakorlatban az osztalék euróban történő kifizetése úgy történik, hogy a tagok eurót vásárolnak a cégtől. Emiatt az átváltás során célszerű a számlavezető bank euróeladási árfolyamát alkalmazni (nettó osztalék osztva az euró árfolyamával). Ennek az árfolyamnak és a bekerülési árfolyamnak a különbözetét a kft.-nél árfolyam-különbözetként kell a pénzügyi műveletek egyéb bevételei, illetve egyéb ráfordításai között elszámolni.

Szakértőnk álláspontja szerint tényleges kifizetés hiányában a kft. taggal szemben fennálló osztalékfizetési kötelezettsége nem szűnik meg, az osztalékkövetelés nem minősíthető át tagi kölcsönné. Ez a megoldás tehát nem felel meg a jogszabályoknak, hiszen az adóterhek is az osztalék kifizetéséhez kapcsolódnak.

A tagnak lehetősége van kamatmentes kölcsönt adni. A számviteli törvény 60. paragrafusának (1) bekezdése alapján a valutapénztárba bekerülő valutakészletet, a devizaszámlára kerülő devizát, a külföldi pénzértékre szóló követelést, befektetett pénzügyi eszközt, értékpapírt, illetve kötelezettséget a bekerülés napjára, illetve a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó – a (4)–(6) bekezdés szerinti – devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a könyvviteli nyilvántartásba felvenni, kivéve a forintért vásárolt valutát, devizát, amelyet a fizetett összegben kell felvenni, és amelynél a ténylegesen fizetett forint alapján kell a nyilvántartásba vételi árfolyammal kalkulálni.

Mivel a tagi kölcsön forintban van meghatározva, de a tag eurót ad a cégnek, megállapítható, hogy a társaság a forintért cserébe devizát vesz a tagtól. A számviteli törvény 60. paragrafusának (1) bekezdése alapján a forintért vásárolt devizát a fizetett összegben kell felvenni, és a ténylegesen fizetett forint alapján kell a nyilvántartásba vételi árfolyamot meghatározni.

A tagi kölcsön visszafizetése során az osztalék euróban történő kifizetése kapcsán írtak szerint kell eljárni.

A válasz tájékoztató jellegű, teljes körű tanácsadás csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után adható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs