hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékelőleg: fél évig érvényes a mérleg

  • adozona.hu

A számviteli törvény tavaly novemberi módosítása alapján az új Ptk. alatt működő társaságok is hat hónapig használhatják elkészített mérlegeiket osztalékelőleg fizetésére – mutat rá a MAZARS és együttműködő jogi irodája a Borsy Ügyvédi Társulás. A Ptk.-ból hiányolt, de az Szt.-ben megtalálható passzussal időt és pénzt is nyernek a hazai vállalkozások: akár már idén is kevesebb közbenső mérleget kell készíteniük és auditáltatniuk. Az előnyére változó osztalékszabályozás az idei számviteli változásokkal nemzetközileg is kompatibilis lesz – állítja a MAZARS legfrissebb összefoglalója.

Az osztalékelőleg kifizetés feltételeit több lényegi ponton megváltoztatta a tavaly márciustól hatályos új Polgári törvénykönyv, amelynek bevezetésére 2016. március 15-éig kaptak határidőt a hazai vállalkozások.

Ez különösen érintette azokat a cégeket, amelyek osztalékelőleget szoktak fizetni a tulajdonosaiknak. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) alapján ugyanis a jóváhagyott beszámolót átalakuláshoz, osztalékelőleg kifizetéséhez közbenső mérlegkészítési kötelezettség nélkül, 6 hónapon keresztül fel lehetett használni, de a Gt.-t is magába olvasztó új Ptk. hatályba lépésével ez a rendelkezés eltűnt, ezért az osztalékelőleg kifizetéséhez minden esetben közbenső mérleg szükségeltetett.

„Mindenki a Ptk. módosításait figyelve várta a megoldást, de a jogalkotó más megoldást választott a kérdés rendezésére és a Ptk.-n kívül, a számviteli törvény módosításával rendelkezett a mérleg felhasználhatóságának kiterjesztéséről” – nyilatkozta Gábor Gabriella a MAZARS szenior auditmenedzsere.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvényt 2014. november 27-étől módosító 2014. évi LXXIV. törvény 284. §-a iktatta be a Szvt. 21. § (7) bekezdését, amely szerint: „A legutolsó beszámolót, vagy ha ilyen készült, a (6) bekezdés szerinti közbenső mérleget – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – a mérleg fordulónapját követő hat hónapig lehet figyelembe venni a saját tőke alátámasztására”.

„Ezzel időt és pénzt nyertek a vállalkozások, hiszen már idén kevesebb közbenső mérleget kell készíteni és auditáltatni” – állítja a szakember. 

A szabály akkor is alkalmazható, ha nem sikerül az idei közzétételi határidőig, azaz június 1-éig, a tulajdonossal osztalék ügyében egyeztetni, hiszen a szabály szerint a 2015. évi osztalékelőlegről való döntésekhez – 2015. június 30-áig – még a decemberi beszámoló is felhasználható.

Gábor Gabriella elmondta: az új Ptk. több ponton is egyszerűsíti az osztalékelőleg-fizetéshez kapcsolódó szabályokat, így például már nem kell külön rendelkezni az osztalékelőleg fizetésének lehetőségéről a társasági szerződésben és a tagok írásbeli nyilatkozata sem kell az előleg kifizetéséhez.

A korábbi szabályok szerint a tagok a nyilatkozattal azt is vállalták, hogy ha az adott évi beszámoló mérlege alapján nincs osztalékfizetésre lehetőség, akkor az előleget visszafizetik. Az új szabályozás szerint azonban ehhez sem kell nyilatkozat: ha nincs lehetőség a kifizetésre, az előleget a tagok – a törvény szerint – kötelesek visszafizetni.
Gábor Gabriella szerint mindez a folyamat egyszerűsítését célozza, mert az adott helyzetben, külön cégbírósági eljárást nem igényelve tudnak határozni az osztalékelőlegről a társaságok.

A MAZARS szakértője szerint európai parlamenti és tanácsi irányelvek átültetésével a 2015. évi, 2016-tól hatályba lépő számviteli változások várhatóan végre megteremtik majd az összhangot a külföldi országok osztalékkezelési gyakorlatával. Így például a T/4852. számon 2015. május 19-én benyújtott, és hamarosan a Parlament elé kerülő javaslat szerint az osztalék összegét a jövőben a döntés napjával kell megjeleníteni a számviteli nyilvántartásokban, és nem annak az évnek a beszámolójában, amellyel kapcsolatban azt jóváhagyták.

„Ez nagyban könnyíteni fogja a külföldi anyavállalattal a kommunikációt és a konszolidációt” – fűzte hozzá Gábor Gabriella. 

A régi és az új osztalékelőleg-fizetési szabályozás összevetését az alábbi táblázat foglalja össze: 

FELTÉTELEK

Gt.

Ptk.

Társasági szerződés

rendelkezni kell az osztalékelőleg fizetés lehetőségéről

nem szükséges rendelkezni az osztalékelőleg fizetés lehetőségéről

Közbenső mérleg igény

igen, de az éves beszámoló 6 hónapig felhasználható osztalékelőleg kifizetésére (illetve egyéb döntések meghozatalára)

2014. évi LXXIV. törvény 284. §-a (Szvt. 21. § (7) bekezdése) szerint az éves beszámoló, illetve az év során készített közbenső mérleg 6 hónapig felhasználható osztalékelőleg kifizetésére (illetve egyéb döntések meghozatalára)

Osztalékfizetési korlát

maximum a szabad tőkeelemek erejéig

maximum a szabad tőkeelemek erejéig

 

pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljes befizetése esetén fizethető ki (ide értve a minimum 3 millió forintos jegyzettőke-szint elérését is)

Tagok írásbeli nyilatkozatának szükségessége, visszafizetési kötelezettség vállalása

szükséges

nem szükséges, a törvény mondja ki

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close