Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárásának számviteli teendői

  • adozona.hu

Olvasónknak nyíltvégű pénzügyi lízing lezárásával kapcsolatos kérdésekkel gyűlt meg a baja. Nagy Norbert adószakértő válaszolta meg ezeket.

A kérdés részletesen így hangzik: milyen számviteli teendői vannak a nyíltvégű pénzügyi lízing idő előtti lezárásának akkor, ha a lízingtárgyat visszaadjuk úgy, hogy egy harmadik felet kijelölünk vevőnek, aki megveszi ezt a lízingbeadótól? Kinek milyen bizonylatkiállítási kötelezettsége van? Milyen könyvelési lépésekből áll ez a számviteli esemény?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Amennyiben a lízingbevevő a futamidőn belül, a lejárati idő előtt visszaadja a lízingtárgyat, úgy azt nem a lízingbevevő, hanem a lízingbeadó számlázza. Ebben az esetben a lízingbeadó egy helyesbítő számlát állít ki eszköz visszavételkori piaci értékéről [a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 73. § (2) bekezdés d) pont].

A futamidő lejárata előtt megszűnő szerződés esetén a lízingbeadó a maradványértéket is magában foglaló teljes tőketartozásnak megfelelő összegről áfa felszámításával értékesítési számlát bocsát ki.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

Abban az esetben, ha a lízingbevevő egy harmadik felet jelöl meg a lízingtárgy tulajdonjogának megszerzésére, úgy a lízingbeadó a maradványértékről, mint termékértékesítésről áfa felszámításával fog a 3. fél részére számlát kiállítani.

A lízingtárgy lízingbe adó részére történő visszaadása esetén az adott eszközt ki kell vezetni az könyvekből:

T 86 – K 13–14
T 139–149 – K 86

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kompenzációs felár alkalmazhatósága

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close