hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárásának számviteli teendői

  • adozona.hu

Olvasónknak nyíltvégű pénzügyi lízing lezárásával kapcsolatos kérdésekkel gyűlt meg a baja. Nagy Norbert adószakértő válaszolta meg ezeket.

A kérdés részletesen így hangzik: milyen számviteli teendői vannak a nyíltvégű pénzügyi lízing idő előtti lezárásának akkor, ha a lízingtárgyat visszaadjuk úgy, hogy egy harmadik felet kijelölünk vevőnek, aki megveszi ezt a lízingbeadótól? Kinek milyen bizonylatkiállítási kötelezettsége van? Milyen könyvelési lépésekből áll ez a számviteli esemény?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Amennyiben a lízingbevevő a futamidőn belül, a lejárati idő előtt visszaadja a lízingtárgyat, úgy azt nem a lízingbevevő, hanem a lízingbeadó számlázza. Ebben az esetben a lízingbeadó egy helyesbítő számlát állít ki eszköz visszavételkori piaci értékéről [a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 73. § (2) bekezdés d) pont].

A futamidő lejárata előtt megszűnő szerződés esetén a lízingbeadó a maradványértéket is magában foglaló teljes tőketartozásnak megfelelő összegről áfa felszámításával értékesítési számlát bocsát ki.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

Abban az esetben, ha a lízingbevevő egy harmadik felet jelöl meg a lízingtárgy tulajdonjogának megszerzésére, úgy a lízingbeadó a maradványértékről, mint termékértékesítésről áfa felszámításával fog a 3. fél részére számlát kiállítani.

A lízingtárgy lízingbe adó részére történő visszaadása esetén az adott eszközt ki kell vezetni az könyvekből:

T 86 – K 13–14
T 139–149 – K 86

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazadasági idénymunka.

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close