hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minősített könyvelők: kiszorítanák a kontárokat, akik rengeteget ártanak

  • adozona.hu

Nevet változtatott, és Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) néven működik tovább a Minőségi Könyvelők Klubja – jelentette be Harkai István elnök a szervezet közgyűlésén. A MINKE célja a szakma fejlődésének segítése és társadalmi megítélésének javítása.

A névváltoztatásról az Egyesület közgyűlése csaknem egy évvel ezelőtt, a 2015. októberi ülésén döntött. A névváltás oka, hogy a szervezet 2010-es megalakulásakor még elsősorban a minőségi szolgáltatás nyújtása iránt elkötelezett könyvelők klubjaként működött, de a szervezet gyorsan túlnőtt a kezdeti kereteken. Az egyesület – a szakmában elsőként – 2010-ben könyvelői minősítési rendszert vezetett be, majd szakmai könyveket adott ki, képzéseket és szakmai eseményeket szervezett, s 2014-től tagot delegál az Országos Számviteli Bizottságba.

A MINKE célja a könyvelők és könyvelő irodák szolgáltatási minőségének javítása, a szakma társadalmi megítélésének javítása. Ennek érdekében minden tagjukat minősítik. A MINKE tagok használhatják a Minősített könyvelő védjegyet, valamint igénybe vehetik az egyesület szolgáltatásait, egyebek között szakmai eseményeken való részvételt és tanácsadási szolgáltatásokat. A szervezetnek jelenleg 390 vállalkozás a tagja.

Az új név jobban kifejezi, egyértelműbbé teszi a szervezet funkcióját és törekvéseit; szeretnék elérni, hogy a minősítés egyfajta védjegyként funkcionáljon, megkülönböztesse, kiemelje a minőségi szolgáltatást nyújtó könyvelőket, a minősítés a magas szintű szolgáltatás garanciája legyen – hangsúlyozza Harkai István, a MINKE elnöke. Egyre gyakrabban merül fel a könyvelők minősítésének kérdése, ami jelzi a kérdés jelentőségét és aktualitását.

Tapasztalatok szerint sok a kontár könyvelő, akik rengeteg bosszúságot, nem ritkán súlyos anyagi károkat okoznak a vállalkozásoknak, ezzel az egész szakma hírnevét rombolják. Különösen a kezdő vállalkozások esnek bele könnyen a kontárok csapdájába, amikor jóformán csak az ár alapján döntenek. A kezdeti rossz tapasztalatok táplálják a könyvelőkkel szembeni előítéleteket, ami általánosításhoz vezet, és az egész szakmát szükséges rossznak állítja be a közvélemény agyarázza Harkai. 

Ezen a kialakult képen szeretne változtatni a MINKE. Ennek érdekében 2015-től egy edukáló kampánnyal célozza meg a vállalkozásokat, amellyel abban kíván segítséget nyújtani, hogyan válasszanak könyvelőt, hogyan ismerhetik fel a kontárokat, és kontrollálhatják könyvelőjük munkáját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Horvátországi áfa

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close