hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minősített könyvelők: kiszorítanák a kontárokat, akik rengeteget ártanak

  • adozona.hu

Nevet változtatott, és Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) néven működik tovább a Minőségi Könyvelők Klubja – jelentette be Harkai István elnök a szervezet közgyűlésén. A MINKE célja a szakma fejlődésének segítése és társadalmi megítélésének javítása.

A névváltoztatásról az Egyesület közgyűlése csaknem egy évvel ezelőtt, a 2015. októberi ülésén döntött. A névváltás oka, hogy a szervezet 2010-es megalakulásakor még elsősorban a minőségi szolgáltatás nyújtása iránt elkötelezett könyvelők klubjaként működött, de a szervezet gyorsan túlnőtt a kezdeti kereteken. Az egyesület – a szakmában elsőként – 2010-ben könyvelői minősítési rendszert vezetett be, majd szakmai könyveket adott ki, képzéseket és szakmai eseményeket szervezett, s 2014-től tagot delegál az Országos Számviteli Bizottságba.

A MINKE célja a könyvelők és könyvelő irodák szolgáltatási minőségének javítása, a szakma társadalmi megítélésének javítása. Ennek érdekében minden tagjukat minősítik. A MINKE tagok használhatják a Minősített könyvelő védjegyet, valamint igénybe vehetik az egyesület szolgáltatásait, egyebek között szakmai eseményeken való részvételt és tanácsadási szolgáltatásokat. A szervezetnek jelenleg 390 vállalkozás a tagja.

Az új név jobban kifejezi, egyértelműbbé teszi a szervezet funkcióját és törekvéseit; szeretnék elérni, hogy a minősítés egyfajta védjegyként funkcionáljon, megkülönböztesse, kiemelje a minőségi szolgáltatást nyújtó könyvelőket, a minősítés a magas szintű szolgáltatás garanciája legyen – hangsúlyozza Harkai István, a MINKE elnöke. Egyre gyakrabban merül fel a könyvelők minősítésének kérdése, ami jelzi a kérdés jelentőségét és aktualitását.

Tapasztalatok szerint sok a kontár könyvelő, akik rengeteg bosszúságot, nem ritkán súlyos anyagi károkat okoznak a vállalkozásoknak, ezzel az egész szakma hírnevét rombolják. Különösen a kezdő vállalkozások esnek bele könnyen a kontárok csapdájába, amikor jóformán csak az ár alapján döntenek. A kezdeti rossz tapasztalatok táplálják a könyvelőkkel szembeni előítéleteket, ami általánosításhoz vezet, és az egész szakmát szükséges rossznak állítja be a közvélemény agyarázza Harkai. 

Ezen a kialakult képen szeretne változtatni a MINKE. Ennek érdekében 2015-től egy edukáló kampánnyal célozza meg a vállalkozásokat, amellyel abban kíván segítséget nyújtani, hogyan válasszanak könyvelőt, hogyan ismerhetik fel a kontárokat, és kontrollálhatják könyvelőjük munkáját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close