hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eladná a cégét vagy tőkéstársat keres? Így értékelje az üzletrészét

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyakran halljuk, hogy a tulajdonos kiöregedésével az utódok már nem akarják folytatni az előző generáció által felépített vállalkozást, inkább értékesítenék azt. Az sem ritka, hogy a fellendülőben lévő cég további fejlődéséhez szakmai vagy pénzügyi befektetőre lenne szükség. Előfordul az is, hogy a tulajdonosok maradnának ugyan, de a növekedéshez hitelt vennének fel, esetleg pályázatokon indulnának. Ilyenkor szükség van a cég (üzletrész) értékének megállapítására.

A cég értékelését végző szakember csak fogja a fejét, mikor olyan kérdésekkel találkozik, hogy „van a kasszában X forint, meg el lehetne adni a három gyártósort Y forintért, akkor tehát a cégem a kettő összegét éri, nem? Vagy: „minden évben kivettem belőle X forintot, elkérem Y évi kivétemet, és jól jártam, nem?”.

A cégértékelési módszerek a szerint alkalmazandók, hogy ki és milyen céllal készítteti az értékelést. Más értékkel bír egy szakmai befektető szemében az a cég, amelynek az eszközei ugyan kissé elavultak, jövedelmezősége ugyan nem kiemelkedő, viszont termékei iránt nagy a kereslet, kis befektetéssel minősített beszállítóvá válhatna, és másként értékeli a pénzügyi befektető, akinek elsősorban a jövedelemtermelő képesség, azaz a hozam számít. Másként megítélés alá esik egy ingatlanokkal rendelkező társaság, és más alá egy személyhez erősen kötődő, szolgáltatást végző vállalkozás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezük a különféle cégértékelési módszereket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs