hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a várt rendelet: szeptember 30. az idei május 31., de az adóelőlegeket fizetni kell

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
2

2020. április 21-én a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlöny 82. száma, benne a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelettel, amely a Varga Mihály pénzügyminiszter által 2020. április 16-án bejelentett adókönnyítések szabályait tartalmazza.

Cikkünkben a beszámolási kötelezettség teljesítésére, illetve a bevallásokra, adófizetésre és adóelőlegekre vonatkozó rendkívüli szabályokat foglaljuk össze (1-2. §), melyek a rendelet kihirdetését követő napon, azaz már 2020. április 22-én hatályba is léptek.

Számviteli beszámoló

A közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók beszámolóinak kivételével a számviteli beszámolók letétbe helyezésének, közzétételének határideje 2020. szeptember 30-áig meghosszabbodik.

Április 20. után, a negyedéves adóbevallási kötelezettségek teljesítését követően fordulnak rá békeidőben a könyvelők és könyvvizsgálók a beszámolókészítési hajrára. Jelen körülmények között azonban sem a munkavégzés megszokott hatékonysága nem biztosítható: a homeoffice-körülmények nem mindig versenyképesek az irodai környezettel, kevésbé választható el munka és családi élet (például az iskolás gyermekek napközbeni felügyelete miatt), és visszaszorultak az egyébként leghatékonyabb személyes interakciók a kollégákkal és megbízókkal egyaránt.

Másfelől, az egynél több személyes, nem családi vállalkozások esetében – és különösen ott, ahol az éves beszámoló elfogadása maga egy társas esemény, avagy nemzetközi személyi kört mozgat meg – képtelenség a megszokott módon és formában döntést hozni a beszámolóról, még akkor is, ha az május 31-éig egyébként számszakilag előterjeszthető állapotba kerül.

Az Adózóna koronavírus-járvány kapcsán megjelent egyéb cikkeit itt olvashatja el.

Szakmai szervezetek már a veszélyhelyzet kihirdetését követően javaslatot tettek a beszámolás elhalasztására. Végül a kormány nem azt a megoldást választotta, hogy általánosan meghosszabbította egy bizonyos időtartammal a határidőket (például 150 nap helyett egységesen 210 napot engedélyezve a beszámolók összeállítására), hanem a 2020. április 22. és 2020. szeptember 30. közt esedékessé váló beszámolások határidejét tolta el egységesen 2020. szeptember 30-áig – így 4 hónap haladékot fogadott el a naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó vállalkozások számára.

Ez a megoldás különböző módon érinti a különböző mérlegfordulónapot alkalmazó vállalkozásokat. Az eltérő üzleti évesek számára e meghirdetett haladék akár hosszabb, akár rövidebb is lehet: egy november 30-ai mérlegfordulónappal dolgozó társaság számára 5 hónapos a hosszabbítás, egy március 31-ei mérlegfordulónappal működő cég számára azonban csupán 1 hónap többletidő áll rendelkezésre a számviteli beszámoló összeállítására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a rendelet tao-, kiva-, hipa- és innovációsjárulék-vonatkozásait, továbbá az adóelőlegekre irányadó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Kérdező!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

SznéJulianna

Most tájékoztatott az Önkormámyzat, ha már benyújtottam a 2019.évi iparűzési adó bevevallást, akkor is
május 31-ig (június 02-ig) meg kell fizetnem az adót,nem lehet szeptember 30-ig kitolni!
Tud valaki, valamit erről??

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close