hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a várt rendelet: szeptember 30. az idei május 31., de az adóelőlegeket fizetni kell

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
2

2020. április 21-én a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlöny 82. száma, benne a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelettel, amely a Varga Mihály pénzügyminiszter által 2020. április 16-án bejelentett adókönnyítések szabályait tartalmazza.

Cikkünkben a beszámolási kötelezettség teljesítésére, illetve a bevallásokra, adófizetésre és adóelőlegekre vonatkozó rendkívüli szabályokat foglaljuk össze (1-2. §), melyek a rendelet kihirdetését követő napon, azaz már 2020. április 22-én hatályba is léptek.

Számviteli beszámoló

A közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók beszámolóinak kivételével a számviteli beszámolók letétbe helyezésének, közzétételének határideje 2020. szeptember 30-áig meghosszabbodik.

Április 20. után, a negyedéves adóbevallási kötelezettségek teljesítését követően fordulnak rá békeidőben a könyvelők és könyvvizsgálók a beszámolókészítési hajrára. Jelen körülmények között azonban sem a munkavégzés megszokott hatékonysága nem biztosítható: a homeoffice-körülmények nem mindig versenyképesek az irodai környezettel, kevésbé választható el munka és családi élet (például az iskolás gyermekek napközbeni felügyelete miatt), és visszaszorultak az egyébként leghatékonyabb személyes interakciók a kollégákkal és megbízókkal egyaránt.

Másfelől, az egynél több személyes, nem családi vállalkozások esetében – és különösen ott, ahol az éves beszámoló elfogadása maga egy társas esemény, avagy nemzetközi személyi kört mozgat meg – képtelenség a megszokott módon és formában döntést hozni a beszámolóról, még akkor is, ha az május 31-éig egyébként számszakilag előterjeszthető állapotba kerül.

Az Adózóna koronavírus-járvány kapcsán megjelent egyéb cikkeit itt olvashatja el.

Szakmai szervezetek már a veszélyhelyzet kihirdetését követően javaslatot tettek a beszámolás elhalasztására. Végül a kormány nem azt a megoldást választotta, hogy általánosan meghosszabbította egy bizonyos időtartammal a határidőket (például 150 nap helyett egységesen 210 napot engedélyezve a beszámolók összeállítására), hanem a 2020. április 22. és 2020. szeptember 30. közt esedékessé váló beszámolások határidejét tolta el egységesen 2020. szeptember 30-áig – így 4 hónap haladékot fogadott el a naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó vállalkozások számára.

Ez a megoldás különböző módon érinti a különböző mérlegfordulónapot alkalmazó vállalkozásokat. Az eltérő üzleti évesek számára e meghirdetett haladék akár hosszabb, akár rövidebb is lehet: egy november 30-ai mérlegfordulónappal dolgozó társaság számára 5 hónapos a hosszabbítás, egy március 31-ei mérlegfordulónappal működő cég számára azonban csupán 1 hónap többletidő áll rendelkezésre a számviteli beszámoló összeállítására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a rendelet tao-, kiva-, hipa- és innovációsjárulék-vonatkozásait, továbbá az adóelőlegekre irányadó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Kérdező!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

SznéJulianna

Most tájékoztatott az Önkormámyzat, ha már benyújtottam a 2019.évi iparűzési adó bevevallást, akkor is
május 31-ig (június 02-ig) meg kell fizetnem az adót,nem lehet szeptember 30-ig kitolni!
Tud valaki, valamit erről??

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close